REGIO - MIVB bestelt 141 gelede hybride bussen

REGIO - MIVB bestelt 141 gelede hybride bussen

Iveco_gelede_bus
 

Een derde meer plaatsen op busnet tegen eind 2019

De MIVB bestelt 141 gelede hybride bussen bij busbouwer IVECO. Het gaat om de laatste in een reeks van vijf bestellingen van hybride en volledig elektrische bussen. Dankzij de komst van deze nieuwe voertuigen zal de capaciteit op het MIVB-busnet stijgen met ongeveer 32% tegen eind 2019. Alles samen worden er 288 bussen geleverd tussen nu en de loop van 2019.

De gelede hybride elektrische bussen van IVECO bieden een capaciteit van 103 plaatsen. De levering van deze 141 voertuigen begint in mei 2019. Ze komen het aanbod versterken met het oog op het nieuwe busplan.

 

Alles werd bedacht om deze voertuigen zo toegankelijk mogelijk te maken en de verplaatsingen van de reizigers vlot te laten verlopen: lage vloer, comfortzone voor reizigers met extra noden, aanpasbare zone voor een rolstoel of kinderwagens, stillere bussen…

 

De keuze voor IVECO is het resultaat van een acht weken durende test, waarbij de MIVB drie prototypes van verschillende busbouwers op het net inzette.

 

Verschillende energiebronnen

De bestelde bussen combineren een elektrische aandrijving met een warmtemotor. Concreet betekent dit dat de wielen van het voertuig worden aangedreven met de elektrische motor via batterijen. De warmtemotor van het type Euro 6 is aanwezig om de elektrische motor te ondersteunen als dat nodig is. Dit systeem laat toe het volume batterijen aan boord te verminderen en toch voldoende autonomie te garanderen.

 

Meer voertuigen, meer capaciteit

Deze bestelling van gelede hybride elektrische bussen sluit de 5 bestellingen af van elektrische en hybride bussen. De MIVB bestelde eerder al hybride elektrische standaardbussen (eerste vaste bestelling van 110 voertuigen), elektrische midibussen (7 voertuigen), elektrische standaardbussen (5 voertuigen) en gelede elektrische bussen (25 voertuigen).

 

De elektrische midibussen rijden sinds begin juni op het net op de splinternieuwe lijn 33, die volledig elektrisch is. Tegen het einde van het jaar ontvangt de MIVB haar 95 eerste hybride elektrische standaardbussen en test 5 volledig elektrische standaardbussen. De gelede hybride elektrische bussen en de volledig elektrische bussen worden verwacht in de loop van het jaar 2019.

 

«De komst van de nieuwe voertuigen op het net laat de MIVB toe de totale capaciteit van haar busnet te verhogen met een derde tegen eind 2019. Een nieuw tijdperk breekt aan op het net, ten voordele van het comfort van de reizigers, van de mobiliteit en de levenskwaliteit in Brussel. Ik ben trots om samen met al mijn medewerkers aan de mobiliteit van de toekomst te werken», aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mei 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 20 aug 2019
Guido Van Cauwelaert | 08 aug 2019
Marc Colpaert | 04 aug 2019

archief