HALLE – Servais in Berlijn

HALLE – Servais in Berlijn

Kammerorchester_berlin_speelt_servais
 
Wen-sinn_yang_en_peter_francois
Wen-Sinn Yang met Peter Francois
 

Op 16 mei 2019 was in de Berlijnse Philharmonie, een van de iconische concertzalen van de Duitse hoofdstad, muziek van Servais te horen. Het Kammerorchester Berlin bracht de Grande Fantaisie sur Le Barbier de Séville van de Halse cellist. Solist van dienst was de cellist Wen-Sinn Yang. Die is niet aan zijn proefstuk toe: hij speelt al meer dan tien jaar regelmatig een werk van Servais en wijdde ook al een volledige cd aan Servais. Voor Wen-Sinn Yang is Servais een van de belangrijkste cellisten uit de negentiende eeuw, samen met Piatti, Davidov en Popper. Tijdens de inleiding op het concert en in het programmaboekje kwamen de verdiensten van Servais goed uit de verf. Het talrijk opgekomen publiek wist de Fantaisie van Servais te smaken, getuige het daverende applaus.

Peter François, voorzitter van de vzw Servais, was naar Berlijn gereisd om dit bijzondere concert mee te maken en de artiesten persoonlijk te bedanken. Hij combineerde zijn verblijf met onderzoek in de Staatsbibliothek – zeg maar de nationale bibliotheek van Duitsland -, die maar liefst 97 oude uitgaven van Servais’ muziek bewaart. Sinds kort beheert de instelling ook een deel van het archief van muziekuitgever B. Schott’s Söhne. Dat strekt zich uit over meer dan 250 jaar en bevat talrijke sporen van Servais, aangezien Schott talloze uitgaven van Servais’ muziek op de markt gebracht heeft.

Servais was zelf geen onbekende in Berlijn: in 1844 – exact 175 jaar geleden – gaf hij er drie succesvolle concerten in het Konzerthaus en de Sing-Akademie. Hij trad er ook op voor het koningspaar en bracht er een bezoek aan Felix Mendelssohn en Giacomo Meyerbeer.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mei 2019
Devogeleer Emile
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 20 aug 2019
Guido Van Cauwelaert | 08 aug 2019
Marc Colpaert | 04 aug 2019

archief