REGIO - Vlaams-Brabant verscherpt label Diervriendelijke Gemeente met steun van GAIA

C21

REGIO - Vlaams-Brabant verscherpt label Diervriendelijke Gemeente met steun van GAIA

Diervriendelijk
 

De provincie Vlaams-Brabant zet, gesteund door GAIA, met een nieuw en sterker label Diervriendelijke Gemeente de gemeenten aan tot het voeren van een steviger beleid rond dierenwelzijn. Vlaams-Brabant kent sinds 2009 een label diervriendelijke gemeente toe aan gemeenten die een diervriendelijk beleid uitwerken.

 

“Dat label was te vrijblijvend”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor dierenwelzijn. “Gemeenten die het label verkregen zaten gebeiteld, want er was geen evaluatie. Daar komt nu verandering in. Gemeenten zullen jaarlijks moeten rapporteren over hun inspanningen ten aanzien van dierenwelzijn”.

 

Het vorige label was ook inhoudelijk aan vernieuwing toe. “De wetgeving over dierenwelzijn is zo geëvolueerd dat een aanpassing zich opdrong. We hebben de keuze gemaakt voor een kwaliteitsvol label. Bij een negatieve evaluatie zullen gemeenten het label ook kunnen verliezen, iets wat tot op vandaag nog niet kan”, zegt gedeputeerde Bart Nevens.

 

Daarnaast bracht de provincie ook nieuwe elementen aan in het label. “Zo zal een gemeente kermiskramen met pony’s geen vergunningen meer verlenen, komt er  een gepast handhavingsbeleid om overtredingen op het onverdoofd slachten tegen te gaan en moet een gemeente huisdierenstickers die de hulpdiensten informeren over het aantal huisdieren in een bepaalde woning ter beschikking stellen”, zegt gedeputeerde Bart Nevens.

 

GAIA positief over nieuw label

Dierenrechtenorganisatie GAIA, dat door de provincie werd betrokken bij de opmaak van het nieuwe label, vindt dit nieuwe label een stap vooruit. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Dit label is een stap vooruit. Het werkt verder op het vorige label en vormt een meer afgelijnd kader voor de gemeenten. Het feit dat er een aanspreekpunt binnen de gemeentelijke administratie moet komen en een gemeente de nodige budgetten voor een dierenwelzijnsbeleid moet voorzien, onder impuls van een schepen voor dierenwelzijn, maakt dat het label een verschil zal maken voor de dieren”, zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.

 

Gemeenten die het label nu al voeren, krijgen een jaar om de nieuwe doelstellingen te halen. Gemeenten die voor de eerste keer het label aanvragen, zullen wel meteen moeten voldoen aan de nieuwe doelstellingen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mei 2019
Roger Swalens
Roger Swalens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 mrt 2024

archief