REGIO - Brusselse Tram heeft de wind in de zeilen

REGIO - Brusselse Tram heeft de wind in de zeilen

Ligne_9_low
 

Met 417,6 miljoen ritten in 2018, of een stijging met 4% ten opzichte van 2017, tekende de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij afgelopen jaar een nieuw record op qua rittenaantallen. De afgelopen jaren nam het aantal ritten onophoudelijk toe (+ 45,9 % tussen 2008 en 2018) en de MIVB is de voorkeuroplossing geworden voor mobiliteit in Brussel. Dat is een van de conclusies van het jaarverslag 2018 dat de MIVB woensdag voorstelde.

 

De MIVB maakte de balans op voor 2018 en de cijfers zijn veelbelovend. Talloze verbeteringen die werden aangebracht hebben voor een grotere aantrekkingskracht van het net gezorgd. 2018 bevestigt de tendens van de constant stijgende rittenaantallen van het Brusselse openbaar vervoer de afgelopen jaren. In 2018 zorgde de MIVB  voor 417,6 miljoen ritten, wat een stijging is met 4% ten opzichte van 2017, dat op zich al een grote toename van de rittenaantallen vertoonde. Het gaat om 16,6 miljoen extra ritten.

 

Tussen 2008 en 2018 tekende de MIVB 45,9% meer ritten op. Almaar meer mensen kiezen de MIVB om zich te verplaatsen in de hoofdstad. Het marktaandeel van het openbaar vervoer neemt toe. Dat bevestigen de resultaten van een recente studie van VIAS Institute: 72% van de Brusselaars verklaren de afgelopen twaalf maanden het openbaar vervoer te hebben gebruikt. Deze stijging van de rittenaantallen vertaalt zich eveneens op het vlak van de netto verkeersontvangsten. Met een bedrag van 215,8 miljoen euro in 2018 stegen de inkomsten met 3,4% ten opzichte van het afgelopen jaar. De tarieven werden niet duurder en bijgevolg ging het dus om een toename in de ticketverkoop.

 

Tevreden reizigers

De reizigers zijn niet alleen almaar talrijker om de MIVB te gebruiken maar ze zijn ook tevreden over de dienstverlening die hen wordt verleend. In de jongste tevredenheidsbarometer geven ze de MIVB een algemene score van 7/10. De openbaarvervoersmaatschappij bevestigt daarmee de onderscheiding behaald in de vorige enquête. Volgens 82% van de ondervraagden is de mobiliteit met de MIVB erop vooruitgegaan of stabiel gebleven, terwijl 43% onder hen menen dat de mobiliteit in het algemeen er in Brussel op achteruit ging. De tevredenheidsgraad verbetert onder meer voor de bussen, na de levering van de nieuwe voertuigen. Het comfort, de frequenties, de dynamische informatie, de verkoopkanalen en de klantgerichte houding van het personeel zijn criteria waarvoor de tevredenheid er het meeste op vooruitgaat.

 

Een aanbod dat evolueert met de klant

Om dit almaar stijgende aantal reizigers te kunnen ontvangen moet de MIVB voortdurend de capaciteit van haar net verhogen (frequenties, nieuwe voertuigen, uitbreidingen van het net). In 10 jaar tijd steeg de capaciteit van het MIVB-net met 38%. In 2018 bood de MIVB 8,8 miljard plaatsen-kilometer (plaatsen-kilometer = het aantal plaatsen dat beschikbaar is in de metro’s, trams en bussen, vermenigvuldigd met het aantal afgelegde kilometer). Deze trams, bussen en metro’s legden alles samen liefst 46,7 miljoen kilometer af, ofwel 778.947 kilometer meer dan het jaar ervoor.

 

Afgelopen jaar investeerde de MIVB 340 miljoen euro in de ontwikkeling van het net. De drie vervoersmodi genoten op bepaalde lijnen gerichte frequentieverbeteringen, vooral ‘s morgens vroeg, tijdens het weekend of de zomer. De tram kende de sterkste stijging van de capaciteit na de netuitbreidingen van september. De nieuwe tramlijn 9 bedient het noordwesten van Brussel via Simonis en Dikke Beuk en de werken voor de verlenging van de lijn richting Heizel startten in februari 2019. Tramlijn 8 (voordien lijn 94) zet voortaan zijn traject verder van aan het Trammuseum tot aan metrostation Roodebeek, via een grote oostelijke ringweg. Er is ook een project voor de uitbreiding naar de Marcel Thirylaan.

 

De MIVB stelde bovendien de nieuwe buslijn 33 in dienst, die het stadscentrum van Brussel bedient met volledig elektrische midibusjes. De komst van de elektrische midibussen betekent het startschot voor de omvorming van de MIVB-vloot naar 100% elektrisch park.

 

Wie uitbreiding van het net zegt, zegt ook de aankoop van bijkomende voertuigen. Behalve 7 volledig elektrische midibussen voor de uitbating van lijn 33, zijn er ook 5 volledig elektrische standaardbussen in dienst op de lijn 13 en doken 110 hybride standaardbussen geleidelijk op het net op. De levering van de nieuwe bussen gaat verder in 2019 met de komst van 141 hybride gelede bussen en 25 volledig elektrische gelede bussen. Alles samen gaat het om 288 nieuwe bussen, uitgerust met nieuwe technologie, die de vloot tegen het einde van het jaar komen vervoegen en de oudste en meest vervuilende voertuigen vervangen.

 

Het tramnet blijft niet achter, aangezien de levering van 90 TNG’s (Tram New Generation) wordt verwacht vanaf de lente 2020. Ook de 43 nieuwe metrostellen M7 zullen toelaten de frequenties te laten stijgen op de bestaande lijnen en de exploitatie mogelijk te maken van de toekomstige lijn 3.

 

Het leven van de klanten vergemakkelijken

Om het gebruik van het openbaar vervoer te vergemakkelijken en nieuwe klanten aan te trekken, zet de MIVB in op nieuwe technologie. In de herfst 2018 lanceerde ze de nieuwe mobiele app, uitgerust met bijkomende functies. Daardoor kan de gebruiker onder andere gepersonaliseerde info krijgen in functie van zijn gewoontes (vaak gebruikte lijnen, recente opzoekingen, verstoringen,…). De nieuwe app bevat ook nuttige informatie voor personen met beperkte mobiliteit (toegankelijkheid van de lijnen). En dat alles niet zonder succes: de nieuwe app telt gemiddeld meer dan 160.000 gebruikers per maand.

 

De MIVB versterkt ook de informatie op het terrein met de installatie van 120 extra bovengrondse schermen die de wachttijd aangeven. Liefst 70% van de bovengrondse haltes zijn voortaan uitgerust met een wachttijdaanduider. De MIVB overschreed zo ruim de ambitieuze doelstelling van het beheerscontract 2013-2017 om 40% van de bovengrondse haltes uit te rusten. Wetende dat de drukste haltes prioritair worden uitgerust, betekent dit dat 98% van de reizigers een aanduiding van de wachttijd aan hun halte genieten.

 

De MIVB zorgt ervoor dat de reizigers vele gemakkelijke manieren hebben om een ticket te kopen. Online aankopen kent meer en meer succes. In 2018 wordt voor het eerst de kaap van 100.000 aankopen gerond. De stijging van de ticketverkoop (+1 miljoen ten opzichte van 2017) en van de MOBIB Basic-kaarten (+3%) getuigen van een opvallende terugkeer van occasionele gebruikers.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jun 2019
Roger Swalens
Roger Swalens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 26 mei 2020
Roger Swalens | 26 mei 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 16 mei 2020
Roger Swalens | 13 mei 2020

archief