Haviland klaar voor coördinatie schakelzorgcentrum in GROOT-BIJGAARDEN

Haviland klaar voor coördinatie schakelzorgcentrum in GROOT-BIJGAARDEN

Unknown-7
Een schakelzorgcentrum in het Gosset Hotel in Groot- Bijgaarden.

Om de druk op de ziekenhuizen op te vangen, komt er een schakelzorgcentrum in het Gosset Hotel in Groot- Bijgaarden. Dit samenwerkingsverband tussen lokale besturen, intercommunale Haviland en eerstelijnszones kan indien nodig vanaf vrijdag 10 april COVID-19-patiënten opvangen die het ziekenhuis mogen verlaten of thuis niet terecht kunnen. 

De coördinatie is in handen van intercommunale Haviland, die heel wat ervaring in huis heeft op vlak van preventie en noodplanning. De stuurgroep van het centrum wordt getrokken door Willy Segers, burgemeester van Dilbeek, en bestaat verder uit Walter De Donder, burgemeester van Affligem en voorzitter van Haviland, Koen Van Elsen, burgemeester van Asse, Stephan Verwee, algemeen directeur van Haviland, Line De Wolf, adviseur noodplanning bij Haviland en dr. Marlies De Brandt, hoofd van het medische team in het schakelzorgcentrum. 

Coördinatierol van Haviland
Walter De Donder, voorzitter van Haviland: “In het licht van deze crisis nemen we als lokale overheden onze verantwoordelijkheid op. Ik wil de dertien lokale besturen dan ook danken voor hun engagement voor het welzijn van onze burgers. Het Gosset Hotel in Groot-Bijgaarden voldoet aan de strenge voorwaarden voor een schakelzorgcentrum. Om het gevaar op besmetting te minimaliseren is er compartimentering nodig, waardoor er in die hotelsetting weinig structurele aanpassingen nodig zijn. Het schakelzorgcentrum kan dus snel operationeel zijn.” 

Stephan Verwee: “We hopen natuurlijk dat de opstart van dit schakelzorgcentrum nooit moet gebeuren, maar in deze tijden van nood is voorbereiding essentieel. Haviland staat klaar om de nodige expertise en praktische kennis te delen en het schakelzorgcentrum op het terrein te coördineren. We zetten onze schouders onder dit strategisch maatschappelijk project, dat tegelijk de meerwaarde onderstreept van regiovorming en samenwerking over de gemeentegrenzen heen.” 

Belangrijke buffer voor ziekenhuiscapaciteit
Christophe Sijbers, preventieadviseur bij Haviland, zal instaan voor de coördinatie van het schakelzorgcentrum. Hij licht de bedoeling toe: “Dit schakelzorgcentrum vormt een belangrijke buffer voor de ziekenhuizen, die een grote toestroom van COVID-19-patiënten te verwerken krijgen. Daar moeten voldoende bedden beschikbaar blijven voor wie complexe zorg nodig heeft. We vangen mensen op die besmet zijn met COVID-19, maar die nog niet meteen naar het ziekenhuis moeten of die het ziekenhuis al kunnen verlaten. Tegelijk is dit centrum een oplossing voor wie medisch gezien het ziekenhuis mag verlaten, maar nog niet naar huis kan. Dat kan om diverse redenen, zoals de nood aan continue zorg of een onaangepaste woonomgeving.” 

Een schakelzorgcentrum is geen noodhospitaal, wat een federale bevoegdheid is. Dit schakelzorgcentrum wordt wel voornamelijk gefinancierd door de overheden, maar wordt via Haviland gecoördineerd door de lokale besturen. Christophe Sijbers: “Wij vormen een extra tussenschakel die de bestaande formele en informele zorg ondersteunt. De bedoeling blijft om iedereen zo snel mogelijk terug naar huis te laten gaan, waar men verder door andere instanties ondersteund wordt. Tegelijk wordt er psychosociale ondersteuning voorzien voor het zorgpersoneel en de vrijwilligers.” 

Dit schakelzorgcentrum ten westen van Brussel zal hulp bieden aan patiënten uit de eerstelijnszones Amalo (Asse, Merchtem, Affligem, Liedekerke, Opwijk) en Pajottenland (Bever, Gooik, Galmaarden, Herne, Roosdaal, Lennik, Dilbeek, Ternat). Op dit moment is er nog voldoende capaciteit in de ziekenhuizen, maar toch worden alle praktische voorbereidingen al getroffen. Het centrum kan binnen de vier kalenderdagen operationeel zijn. Doorverwijzing naar het schakelzorgcentrum gebeurt uitsluitend vanuit de ziekenhuizen. Het heeft voor burgers dus geen zin om zich rechtstreeks aan te melden. 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 apr 2020
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 27 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief