REGIO - Vlaamse ondernemers willen bereikbaar Brussel

C21

REGIO - Vlaamse ondernemers willen bereikbaar Brussel

Voka_metropolitan
©Voka

 

Bereikbaarheid van Brussel verzekeren bij de heropstart: Nood aan duidelijke communicatie renovatie Leopold II-tunnel.

 De renovatiewerken aan de Leopold II-tunnel mogen de heropstart van bedrijven in de Brusselse metropool niet hypothekeren, waarschuwt Voka Metropolitan. Het openbaar vervoer moet voldoende aanbod bieden voor pendelaars. Bij belangrijke bottlenecks dienen de werken aan de tunnel te worden uitgesteld of anders georganiseerd. Voka Metropolitan pleit voor een duidelijke communicatie naar pendelaars over alternatieve routes en vervoersmodi naar het centrum van Brussel.

 Leopold II – tunnel gesloten wegens renovatie

De Leopold II-tunnel is sinds maandag gesloten voor renovatiewerken. Normaal zou de tunnel tot de zomer alleen tijdens weekends gesloten zijn, om in de zomermaanden volledig dicht te gaan, zoals voorgaande jaren. Maar door de Corona-crisis hebben de werken enige tijd stil gelegen. Thans kan de aannemer terug starten met beperkte ploegen om te voldoen aan de Corona-voorschriften.  Brussel Mobiliteit wil achterstand inhalen door in mei en juni de tunnel alle dagen te sluiten, om op schema te blijven voor de deze zomer geplande werken. Bij nieuwe maatregelen in kader van de bestrijding van de Corona-pandemie, zal de organisatie van de werken herbekeken worden. Brussel Mobiliteit rekent er op dat de komende maanden autoluw zullen zijn, omdat veel pendelaars zullen telewerken.

 Autoluwe periode biedt opportuniteiten

“Deze autoluwe periode biedt opportuniteiten voor wegenwerken. Men moet echter ook rekening houden dat bij een heropstart ook het gebruik van openbaar vervoer uitdagingen heeft, bijvoorbeeld door capaciteitsgebrek of omdat pendelaars het openbaar vervoer mijden”, zegt Jan Van Doren, directeur Voka Metropolitan.  ”De mogelijkheid bestaat dat relatief meer pendelaars gebruik zullen maken van de wagen. Overigens heeft de nationale veiligheidsraad ook opgeroepen om eventuele  verplaatsingen zoveel mogelijk met eigen vervoer te doen. We moeten derhalve werken aan belangrijke verkeersassen, zoals de Leopold II tunnel, goed monitoren, in functie van de pendelstromen. Aanvullend dient er ingezet te worden op voldoende capaciteit van het openbaar vervoer naar Brussel, of passende fietsverbindingen.”

 Pleidooi voor heldere communicatie

Voka Metropolitan dringt ook aan op een duidelijke communicatie de komende dagen van de begeleidende maatregelen voor de sluiting van de Leopold II -tunnel, zodat pendelaars met kennis hun voorzorgen kunnen nemen. Verder kan met het verderzetten van telewerk de verkeersdrukte wellicht beheerst blijven.

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2020
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 03 jun 2021

archief