Babytheek LENNIK opende de deuren

Babytheek LENNIK opende de deuren

Dsc_0750
Er wordt geklonken op de opening; Foto's Ingezonden
 
Dsc_0764
 
Dsc_0765
 

De eerste Vlaams-Brabantse Babytheek opende in Lennik. Dat is een uitleendienst voor babymateriaal op initiatief van de Gemeente Lennik en Netwerk Bewust Verbruiken met steun van de Provincie Vlaams-Brabant. Het project maakt kwalitatief babymateriaal toegankelijk voor een breed publiek. 

 

Bibliotheek voor babymateriaal

Een baby in aantocht? Dan verzamel je vast heel wat materiaal. Koop je alles nieuw (of kopen familieleden en vrienden nieuwe dingen)? Dan kost dat handenvol geld. 


“De babytheek heeft voor jonge ouders een belangrijke sociale functie, ze zorgt ervoor dat ze alle nodige materiaal kunnen ontlenen voor hun kindje en tegelijk is het een leuk trefpunt waar ze ervaringen en tips kunnen uitwisselen met andere mama’s en papa’s.

Irina De Knop Burgemeester van Lennik

"Met de babytheek toont de gemeente aan dat duurzaamheid niet louter een slogan is. We willen er ook concreet mee aan de slag in het dagelijkse leven van de Lennikenaar".

Hendrik Schoukens,Schepen voor mileu en verantwoordelijke “Duurzaam Lennik 20-30”

We willen jonge ouders concreet laten kennismaken met ‘gebruik in plaats van bezit’. Zo kunnen ze helpen zorgen voor het verkleinen van de afvalberg en een klimaatvriendelijke toekomst voor hun kind. De Babytheek wil tegelijk een sociale functie hebben voor hen, het is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor jonge ouders. 

Eva van Velzen 
Bezieler van de Babytheken bij Netwerk Bewust Verbruiken

De klimaatverandering aanpakken betekent dat we ook onze consumptiepatronen moeten durven herbekijken. Hergebruik is dan ook vaak een zeer goede oplossing om onze afvalberg structureel te verkleinen. Daarom ondersteunen we met de provincie Vlaams-Brabant  dit project in Lennik met een subsidie van 5.250 euro in het kader van onze duurzame klimaatprojecten.

Bart Nevens
Gedeputeerde van de provincie bevoegd voor Milieu en Duurzaamheid

 

Hoe werkt de Babytheek?

Iedereen kan lid worden van de Babytheek. De Babytheek is er voor ouders en grootouders, nieuw samengestelde gezinnen en alleenstaande ouders, met een groter of kleiner budget, voor minimalisten en mensen die graag iets nieuws uitproberen… 

Als lid van de Babytheek heb je op een eenvoudige manier toegang tot kwalitatief babymateriaal

Je kunt materiaal lenen voor lange termijn (max. 6 maanden) of korte termijn (enkele weken). Zo kun je ook producten uittesten en uiteindelijk kiezen voor een product dat goed bij je past (een draagdoek of een draagzak, een wiegje of co-sleeper...) 

Je wint ruimte omdat je enkel materiaal in huis hebt die je op dat moment gebruikt 

Je geeft gebruikt materiaal steeds terug, zo geef je het materiaal een langer leven en verklein je de afvalberg 

 

Bijzonder aan Babytheek Lennik

Babytheek Lennik is de eerste Babytheek in Vlaams-Brabant. 

De Babytheek Lennik is verbonden aan het OCMW Lennik met steun van het Huis van het Kind Pajottenland. Alle betrokkenen zijn sinds de aanvang van het project zeer enthousiast en zien het als een unieke kans voor jonge gezinnen in Lennik om elkaar te ontmoeten 

Babytheek Lennik ontving de volledige steun van het gemeentebestuur. Er werd een leegstaand pand gevonden in het centrum van Lennik waar de Babytheek van start gaat. Ook de tweedehandswinkel en het toekomstige praatcafé zullen in dit pand ondergebracht worden. Een circulaire en sociale hub in hartje Lennik

Lennik durft te pionieren met de Babytheek. Dit is het eerste circulaire project dat de gemeente zelf opstart. Het is een mooi, toekomstgericht gebaar naar de jonge gezinnen van Lennik 

Babytheek Lennik zal 3 keer per week open zijn, nl. op woensdag tussen 13.30 en 16.30 uur, op donderdag tussen 16.30 en 19.30 uur en op zaterdag tussen 9 en 12 uur. Lees meer op https://babytheek.wordpress.com/babytheek-lennik/

 

 

Starten met de Babytheek is voor Lennik een echt feest en dat hadden we dan ook graag, samen met de pers, de Lennikse bevolking en het bestuur, gevierd! Helaas zijn we, gezien de coronamaatregelen, genoodzaakt dit mooie project met iets minder toeters en bellen te openen. We nemen echter onze voorzorgen, zodat iedereen -zowel tijdens het persmoment, als bij de effectieve opening- veilig een kijkje kan komen nemen.”

De Babytheek is geboren uit Netwerk Bewust Verbruiken die samen met het Brusselse Gemeenschapscentrum Elzenhof de allereerste Babytheek in het land lanceerde. In 2019 openden nog 5 Babytheken verspreid over het land, Babytheek Lennik is de eerste Babytheek die opent in Vlaams-Brabant. Het idee is zich  nu verder aan het verspreiden. Overal in Vlaanderen zijn plannen voor een Babytheek of is er een Babytheek in opstart. 

Meer informatie over het concept en de filosofie achter de Babytheek vind je op www.babytheek.be. Wil je een persoonlijke insteek neem dan gerust contact op met Netwerk Bewust Verbruiken via pers- en communicatieverantwoordelijke Caroline Van Peteghem, caroline@bewustverbruiken.be, tel. 0497.52.88.20. 

De pers is welkom om een kijkje te komen nemen in de Babytheek Lennik op donderdagavond 25 juni om 19 uur. Graag een seintje als je langskomt of als je extra informatie wenst bij de communicatiedienst van de gemeente Lennik, via Ingrid Lecompte op communicatie@lennik.be.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jun 2020
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 sep 2020

archief