Werken WEMMEL uitgesteld tot alternatieve omleiding voor De Lijn is uitgestippeld:

C21

Werken WEMMEL uitgesteld tot alternatieve omleiding voor De Lijn is uitgestippeld:

Wegen_en_verkeer
 

Werken uitgesteld tot alternatieve omleiding voor De Lijn is uitgestippeld:

De grote omleiding die ingesteld werd voor de werken is niet haalbaar voor de dienstverlening van het openbaar vervoer De Lijn. De werken worden door de aannemer zo snel mogelijk nog opgestart in mei nadat het alternatief voor De Lijn is uitgewerkt i.s.m. de gemeente en Wegen en Verkeer. Omwonenden kregen een brief in de bus met als startdatum 17 mei, maar dit zal dus een aantal dagen/weken opschuiven. De aannemer zal een week voor de start van de werken via aankondigingsborden de nieuwe startdatum meedelen. De nieuwe startdatum zal via onze webpagina meegedeeld worden. Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Wegen en Verkeer werkt aan de verbetering van de fietspaden en de rijweg van de gewestweg N290 (Windberg / Kaasmarkt / Steenweg op Brussel) in Wemmel. Ik voorzie 200.000 euro extra via de relancemiddelen voor dit concreet fietsproject op de N290 in Wemmel. We willen een fietsreflex creëren bij elke Vlaming, zodat die bij elke verplaatsing aan de fiets denkt.

Door werk te maken van veilige en comfortabele fietsinfrastructuur, willen we de fietsverplaatsingen in de regio een boost geven.”  Dit traject loopt over een kleine drie kilometer tussen de Isidoor Meyskensstraat in Wemmel en de gemeentegrens van Wemmel/Merchtem net voorbij de Vierwindenlaan. Vanaf 17 mei 2021 wordt het eerste deel van de rijweg en de fietspaden op de Windberg (N290) tussen het kruispunt Rassel en de Vierwindenlaan aangepakt.
Tijdens de eerste twee fasen van de werken kan het verkeer vanuit Brussel steeds richting Merchtem blijven rijden en volgt het verkeer naar Brussel een omleiding.  

Vrijliggende fietspaden in asfalt op deel Windberg  
De fietspaden en de rijweg van de Steenweg op Brussel / Kaasmarkt / Windberg vertonen veel oneffenheden. Wegen en Verkeer start vanaf 17 mei 2021 met onderhoudswerken aan het gedeelte Windberg - tussen kruispunt Rassel en voorbij de Vierwindenlaan (grens Wemmel/Merchtem). De huidige fietspaden in klinkers en beton worden opgebroken en heraangelegd met een asfaltverharding. Tussen de rijweg en het fietspad zal een groenzone van 1m liggen. Om die ruimte te kunnen creëren, worden de parkeerstroken geschrapt. Aan het kruispunt van Windberg met de Vierwindenlaan wordt ook het opstelvak voor linksafslaand verkeer opgeheven.    
Comfortabele bushaltes  
Wegen en Verkeer maakt van de gelegenheid gebruik om beide bushaltes Windberg om te vormen naar een bushalte met verhoogd perron, waarbij de bus stopt op de rijweg. Bij elke bushalte wordt het vrijliggend fietspad achter de bushalte verlegd. Ook het bestaande zebrapad  ter hoogte van de bushalte wordt licht verschoven naar de voetweg die een doorsteek vormt tussen de steenweg op Merchtem en Windberg.  Fietsers en klanten van De Lijn kunnen daardoor vlotter en veiliger de Windberg oversteken en mensen met een fysieke beperking kunnen drempelvrij de bus nemen.     Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn schrapt na uitvoering van deze werken beide haltes ‘Vier Winden’ op de Windberg. Deze haltes liggen op te korte afstand van de haltes ‘Windberg’ en worden weinig gebruikt. De busperrons van ‘Vier Winden’ worden door Wegen en Verkeer dan ook niet meer omgevormd, aangezien ze verdwijnen.  
Richting van Brussel naar Merchtem blijft open  
De aannemer werkt volgens de huidige planning in drie fasen vanaf 17 mei tot einde oktober 2021 aan de fietspaden en rijweg tussen kruispunt Rassel tot voorbij de Vierwindenlaan:   Fase 1: werken richting Brussel vanaf 17 mei tot half augustus  Fase 2: werken richting Merchtem vanaf half augustus tot einde oktober  Fase 3: asfalteringswerken rijweg laatste week van oktober (afhankelijk van het weer)  Tijdens de eerste 2 fasen van de werken kan het doorgaand verkeer vanuit Brussel altijd richting Merchtem blijven rijden op het rijvak dat opengesteld is. Enkel tijdens de derde fase, die slechts 3 tot 5 dagen duurt, zal de steenweg volledig afgesloten worden en geldt er een omleiding voor beide richtingen.  Voor de omleiding van het verkeer richting Brussel vanuit Merchtem heeft Wegen en Verkeer een grote omleiding moeten inlassen via de Brusselsesteenweg (N290) en de Wolvertemse-Merchtemsesteenweg (N211). In Wolvertem kunnen autobestuurders de snelweg A12 oprijden om zo alle mogelijke bestemmingen (Brusselse ring, Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wemmel) te bereiken.
 Extra maatregel: ‘tijdelijke lokale knip’ tegen sluipverkeer door Hamme  
Omdat deze omleiding richting Brussel een mogelijk risico vormt op sluipverkeer doorheen Hamme is in samenspraak met Wegen en Verkeer en de aangrenzende gemeenten Merchtem, Wemmel en Asse beslist om een ‘tijdelijke fysieke knip’ voor doorgaand autoverkeer in te lassen tussen de Sint-Guduladreef en Hammesehoek. Fietsers kunnen uiteraard blijven gebruik maken van deze route.  
Rijweg Steenweg op Brussel/Kaasmarkt op een later tijdstip  
Het onderhoud van het wegdek van de Steenweg op Brussel/Kaasmarkt tussen de Isidoor Meyskensstraat tot het kruispunt met Rassel wordt op een later tijdstip uitgevoerd. Wegen en Verkeer bekijkt op vraag van de gemeente welke aanpassing er aan de fietsinfrastructuur en de bushaltes nog extra kan meegenomen worden tijdens het onderhoud van het wegdek. Wanneer deze werken uitgevoerd worden is vandaag nog niet duidelijk en wordt zo snel mogelijk op onderstaande webpagina meegegeven.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mei 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 19 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief