Tekort aan redders blijft een grote zorg voor zwemseizoen

C21

Tekort aan redders blijft een grote zorg voor zwemseizoen

Zwembad_huizingen
 

Het recreatieseizoen is gestart en heel wat domeinen en openluchtzwembaden hebben hun deuren geopend. Maar veel Vlaamse zwembaden vinden nog steeds moeilijk redders waardoor zwembaden later of beperkter of in het ergste geval niet open kunnen gaan. Ook de Vlaams-Brabantse provinciedomeinen ondervinden dit probleem.
​De maximumcapaciteit en de veiligheid in en rond een zwembad worden bepaald door de Vlarem- en arbeidswetgeving.
Zo kon het openluchtzwembad van het provinciedomein Halve Maan de afgelopen maand door een gebrek aan voldoende redders niet openen op maandag en dinsdag. ​
​Ook in juni zal dit het geval zijn. Want met een capaciteit van 1.600 zwemmers betekent dat constant 4 redders aan het bad. In de praktijk wil dat zeggen meer dan 4 vermits een redder niet de volledige arbeidstijd aan het bad staat.
Ondanks een stevige wervingscampagne, onder meer via de eigen kanalen, de VDAB en de Vlaamse Reddersfederatie, vinden de Vlaams-Brabantse provinciedomeinen te weinig redders om dus alle dagen van de week open te gaan. ​
​“Redder is in onze oververhitte arbeidsmarkt een knelpuntberoep”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. “En dat heeft verschillende redenen. Naast de moeilijke uren, veel avond- en weekendwerk, en het imagoprobleem dragen redders ook een grote verantwoordelijkheid. Daar staat geen volwaardige verloning tegenover. Bovendien gaat het in onze domeinen over seizoensarbeid. Er is slechts werkzekerheid voor 5 maanden, waar dat in de binnenzwembaden het volledige jaar is”.
De provincie blijft verder zoeken naar redders en hoopt die, voor de zomermaanden, te vinden bij jobstudenten.
​Onder dit voorbehoud zullen de openluchtzwembaden van Diest en Kessel-Lo tijdens juli en augustus alle dagen geopend zijn. Bij het uitvallen van redders zal er steeds naar vervanging worden gezocht, maar is het niet uitgesloten dat de openingstijden ook tijdens de vakantiemaanden zullen moeten worden aangepast.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mei 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief