Nieuw vlonderpad in Warandepark van Halle

C21

Nieuw vlonderpad in Warandepark van Halle

Halle_landschapsploegen_warande
 

De Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen van Pro Natura vieren feest. Al 25 jaar lang staan ze, in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant en 26 gemeenten, in voor natuurwerken in het arrondissement Halle-Vilvoorde. De INL-ploegen versterken hiermee de biodiversiteit en de sociale economie in de regio. Zo legden ze onlangs nog een vlonderpad aan in het Warandepark in Halle.

INL-ploeg beheert Warandepark in Halle
​​
​"We doen al van in het prille begin reeds een beroep op de INL-ploegen. Momenteel zetten we 7 VTE-arbeiders in voor natuurwerken.", zegt Pieter Busselot, schepen in de stad Halle.
​​
​"Zo hoort het beheer van het Warandepark sinds 1997 tot ons takenpakket. We hadden, samen met Natuurpunt, de jaren ervoor de aanzet gegeven om hier geen sportterreinen aan te leggen, maar er een ecologisch natuurpark van te maken. We zorgden voor de inrichting en daarna dan ook voor het beheer met de INL-ploegen", zegt Nathalie Saelens, coördinator van de INL-ploegen van Pro Natura.
​​
​De INL-ploegen realiseerden de voorbije 25 jaar heel wat in het Warandepark:

Hakhoutbeheer in het oude bronbos

Omzetten van maïsakker nabij het oude bronbos naar nieuw aangeplant bos

Onderhoud van 2 poelen

Extensief beheer van de graslanden zodat het bloemrijke hooilanden werden

Aanplant van een hoogstamboomgaard

Aanplant van een plukhaag met frambozen en aalbessen

Aanleg van speelnatuur

Onlangs werd een vlonderpad aangelegd in het oude bronbos van het park. Het pad, inclusief trapjes, is momenteel 70 meter lang heraangelegd en zal de komende jaren zullen de andere nog uitgebreid worden met 100 meter ook nog aangepakt worden.
​​
​Er wordt ook samengewerkt met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. In het kader van het plan Boommarter kwam er een wandelpad doorheen het park. ​
​Door hun aanvraag van VSGB-subsidies (Vlaams Strategische Gebied rond Brussel) kon het Warandepark met een aantal hectare uitgebreid worden tot zo’n 10 ha in totaal. ​
​Tevens werkte de stad en Pro Natura samen met de imkers die een bijenhal geplaatst hebben.

Naar aanleiding van 25 jaar Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen werd een vlonderpad in het Warandepark van Halle ingehuldigd.

Sociale tewerkstelling voor meer biodiversiteit
​​
​Sinds 1997 staan de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen (INL-ploegen) voor het beheer van kleine landschapselementen, zoals hagen, houtkanten, knotbomen, poelen, bermen en hooilandjes. En voor landschap- en natuurontwikkeling, zoals bosbeheer, inrichting van natuurgebieden, ecologisch maaibeheer van bermen en beheer van holle wegen. Tot slot doen ze aan soortenbescherming. Zo plaatsen ze bijvoorbeeld paddenschermen of hangen zwaluwnesten op.
​Pro Natura zorgt voor de planning, de administratie en de ontwikkeling van nieuwe projecten in het arrondissement Halle-Vilvoorde.
​​
​“Op deze manier dragen de INL-ploegen nu al 25 jaar bij tot het behoud en de verbetering van de biodiversiteit. Ze geven de natuur in de gemeenten een stevige duw in de rug”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. ”Door samen te werken met Pro Natura worden de gemeenten bovendien ontlast van deze natuurwerken. Ten slotte zorgen de INL-ploegen ook voor sociale tewerkstelling in de regio”.
​​
​Want de INL-ploegen bestaan uit meer dan 64,15 VTE ‘doelgroepmedewerkers’, mensen die voorheen langdurig werkzoekenden waren, alternatief gestraften of vluchtelingen die nu zinvolle arbeid kunnen verrichten en mee helpen om de natuur te beheren en te versterken.
​De instructeurs van de ploegen en personeelswerkers begeleiden deze mensen op en naast het terrein. Zo kunnen ze niet alleen groeien in hun job, maar op termijn ook doorstromen naar het normale economische circuit.
​INL Pro Natura heeft sinds 1997 in totaal 1,5 miljoen uren natuurwerk gepresteerd.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 21 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 15 feb 2024
Marc Sluys | 12 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 04 feb 2024

archief