REGIO - Regionale Landschappen maken Vlaams-Brabant groener

C21

REGIO - Regionale Landschappen maken Vlaams-Brabant groener

Schermafbeelding_2022-06-15_om_11
 

De samenwerking tussen de Regionale Landschappen en de provincie Vlaams-Brabant versterkt het landschap. Zo kreeg Vlaams-Brabant er in 2021 13 kilometer hagen en heggen, 7 kilometer houtkanten, 2.872 bomen, 44 poelen en 14 plekken voor recreatieve natuurbeleving bij. Ook werden 42 kilometer trage en holle wegen en 20 hectare bermen beheerd. De Vlaams-Brabander plantte, met advies en begeleiding van de Regionale Landschappen, zelf 129.141 inheemse bomen en struiken, onder meer via de actie ‘Behaag je tuin’. ​

“We zijn tevreden met deze aanplantingen voor een klimaatbestendig en biodivers kwaliteitsvol landschap. Dichtbij-natuur en een toegankelijk landschap zijn noodzakelijk voor onze fysieke en mentale gezondheid in onze druk bevolkte provincie. Een kwaliteitsvolle open ruimte beschermt beter tegen biodiversiteitsverlies en de steeds frequentere hittegolven, droogte en overstromingen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.
Naast die zichtbare acties op het terrein werken de Regionale Landschappen ook aan visievorming voor een kwaliteitsvol landschap. Ze verweven zo de verschillende functies van het landschap met elkaar. Thema’s zoals water, duurzame landbouw, erfgoed, landschapsbeleving en biodiversiteit worden geïntegreerd.
“Elke dag opnieuw zetten we ons in voor de open ruimte door het aanleggen en onderhouden van hagen, heggen en houtkanten, poelen, bos, speelnatuur, bloemrijke bermen, trage wegen en dreven. We doen dat niet zomaar in het wilde weg, maar vanuit een grote terreinkennis en een gedegen visie op het landschap. Dat is goed voor de natuur én het Vlaams-Brabantse landschap wordt zo ook beter beleefbaar en aangenamer voor wandelaars, fietsers en bewoners”, zegt Joeri Van den Brande, voorzitter van Regionaal Landschap Brabantse Kouters. ​ “Gemeenten, verenigingen, inwoners, natuurverenigingen, landbouwers en jagers kunnen bij ons aankloppen voor adviesverlening en ondersteuning bij concrete acties.” 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jun 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 07 feb 2023
Marc Colpaert | 29 jan 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 09 jan 2023

archief