Rode Kruis-Vlaanderen viert 50e verjaardag met historische verandering de conische stickers verdwijnen

C21

Rode Kruis-Vlaanderen viert 50e verjaardag met historische verandering de conische stickers verdwijnen

Schermafbeelding_2022-11-24_om_21
 

Iedereen kent ze, de stickers van Rode Kruis-Vlaanderen waarmee je elk jaar – sinds 1961 al! – de vrijwilligerswerking van de lokale afdelingen financieel kan steunen. Maar ter ere van de 50e verjaardag van Rode Kruis-Vlaanderen worden ze nu definitief opgeborgen. De stickers maken namelijk plaats voor pleisters. De klassieke tekenfiguren blijven wel van de partij: tijdens de verkoopactie van 20 april tot 4 mei 2023 zullen De Smurfen op de pleisters prijken. Een symbolische keuze, want diezelfde Smurfen waren decennia geleden ook de allereerste stripfiguren op de sticker.

“De tijd was rijp voor iets nieuws. En met de pleisters kiezen we voor een bruikbaar product, dat tegelijk ook een duidelijke link naar één van onze activiteiten heeft”, aldus Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen. De iconische stickers van Rode Kruis-Vlaanderen worden al sinds 1961 verkocht om de werking van de vrijwilligers in de lokale afdelingen te ondersteunen. Wie goed telt, vraagt zich wellicht af: hoe kan dat, als Rode Kruis-Vlaanderen nog ‘maar’ 50 jaar bestaat? De stickers bestonden ook al toen het Belgische Rode Kruis nog geen aparte structuur had voor Vlaanderen, Wallonië en de Duitstalige Gemeenschap.  
De sticker zoals we hem nu kennen – met een stripfiguur erop – bestaat iets minder lang. Het is pas in 1983 dat er voor het eerst een tekenfiguur op de sticker stond, de jaren daarvoor was het namelijk telkens een afbeelding met een rood kruis. Die eerste keer waren dat De Smurfen. En nu, 40 strip- en animatiefiguren later, is het dus opnieuw de beurt aan de blauwe wezentjes. Maar: voortaan staan ze niet langer op een sticker, want die maakt plaats voor een pleister.  “De 50e verjaardag van Rode Kruis-Vlaanderen leek ons wel een gepast moment voor deze historische verandering. Het was een halve eeuw waarin onze 13.000 vrijwilligers al heel wat betekend hebben voor de Vlaming. Zo zorgen zij elk jaar voor een 40.000-tal eerstehulpopleidingen, hulpposten op duizenden events, tientallen vakantiekampen voor kwetsbaren, tal van activiteiten in de 70 Jeugd Rode Kruis verenigingen en tienduizenden interventies en verzorgingen per jaar. Om ook de komende 50 jaar relevant te kunnen blijven, was de tijd rijp voor een nieuw, bruikbaar product met een duidelijke link naar onze activiteiten: de pleister.” Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder Rode Kruis-Vlaanderen Die pleister ziet er op het eerste gezicht eigenlijk hetzelfde uit als de voormalige sticker: het gaat om één groot stuk in een sleeve, waar je zelf pleisters op maat kan afknippen.
Voor de verkoopactie blijft Rode Kruis-Vlaanderen bij hetzelfde recept. Van 20 april tot 4 mei 2023 zullen de vrijwilligers van de verschillende lokale afdelingen op de traditionele plaatsen staan, van kruispunten tot parkings van warenhuizen of shopping centra. Ook de verkoop via verschillende lokale handelaars en via de website blijven zoals voorheen.  
Nieuw product, nieuwe prijs  Voor hoeveel euro steun je de lokale Rode Kruisafdelingen dan met die pleister? Op dat vlak komt er ook een aanpassing: je zal er 10 euro voor betalen, in plaats van de 5 euro voor de sticker. Die prijs van 5 euro – of 200 Belgische Frank in de jaren ‘90 – is namelijk sinds 1993 niet meer aangepast, ondanks de inflatie.  “De kosten die onze 225 lokale afdelingen moeten maken voor hun werking – denk bijvoorbeeld aan ambulances, interventiekledij of materiaal voor eerstehulpopleidingen – stijgen al 30 jaar lang, onder andere door de inflatie. T
erwijl de prijs van de stickers, hun belangrijkste bron van inkomsten, tijdens diezelfde periode ongewijzigd bleef. Ook op dat vlak was er dus nood aan een aanpassing.
Met de wijziging naar 10 euro voor de pleister kunnen onze lokale afdelingen en hun vrijwilligers hun activiteiten blijven verderzetten. Zo kunnen ze niet alleen vandaag, maar ook morgen voor iedereen klaar blijven staan.” Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder Rode Kruis-Vlaanderen

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 nov 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 28 jun 2024

archief