REGIO - BLABLABLA: Geen excuses, laat een uitstrijkje nemen!

C21

REGIO - BLABLABLA: Geen excuses, laat een uitstrijkje nemen!

Scherm__afbeelding_2023-01-12_om_21
 

Regio Zennevallei spoort vrouwen aan om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Want baarmoederhalskanker is een traag groeiende kanker die bijna volledig te genezen is als hij tijdig wordt opgespoord.

Januari is de internationale maand van de strijd tegen baarmoederhalskanker. Vlaanderen organiseert een bevolkingsonderzoek om deze ziekte vroegtijdig op te sporen. Om de drie jaar kunnen vrouwen van 25 tot en met 64 jaar een gratis uitstrijkje laten uitvoeren bij de huisarts of gynaecoloog. Dit is voldoende omdat baarmoederhalskanker zeer traag evolueert en er al in een vroeg stadium afwijkende cellen zichtbaar zijn in het uitstrijkje.

De intergemeentelijke preventiewerking van de lokale besturen van Halle, Pepingen, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw en enkele organisaties van de Eerstelijnszone Zennevallei (Artsenkring Zennevallei, Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria Halle, Lokaal Gezondheidsoverleg Zenneland) willen inzetten op een hogere deelname aan dit onderzoek.
Jaarlijks krijgen zo’n 350 vrouwen in Vlaanderen de diagnose baarmoederhalskanker. Omdat baarmoederhalskanker een traag groeiende kanker is die bijna volledig te genezen is als hij tijdig wordt opgespoord, willen we vrouwen aansporen zich te laten onderzoeken. Je hebt er dus alle belang bij het niet uit te stellen. Zo’n opsporingsonderzoek is pijnloos en vrij eenvoudig.
Wanneer het langer dan vier jaar geleden is dat een vrouw een uitstrijkje liet nemen, ontvangt ze automatisch een uitnodigingsbrief voor het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker van het Centrum voor Kankeropsporing.
Met deze acties willen we vooral de niet-deelnemers actiever gaan benaderen. Bij die niet-deelnemers zien we dat de groep 25-30-jarigen extra gesensibiliseerd moet worden. Daarvoor zullen we vooral zorgprofessionals aansporen de dialoog aan te gaan met deze vrouwen om hen te informeren over het belang van een driejaarlijks uitstrijkje. Dit bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker redt jaarlijks vele levens. We willen regionaal dan ook onze deelnamecijfers verhogen. We willen dat in de toekomst ook voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker en dikkedarmkanker doen.
Ook de BLABLABLA-campagne van het Centrum voor Kankeropsporing zal worden verspreid om vrouwen te sensibiliseren rond het bevolkingsonderzoek. De kernboodschap van deze campagne: geen excuses of blablabla, laat een uitstrijkje nemen.
Daarnaast kan baarmoederhalskanker ook vermeden worden door vaccinatie van meisjes voor ze seksueel actief worden. Het vaccin kan de oorzaak van baarmoederhalskanker voor 70 tot 80% afdekken. Op advies van de Hoge Gezondheidsraad heeft de Vlaamse overheid ervoor gekozen het vaccin sinds 2010 gratis aan te bieden in het eerste jaar van het secundair onderwijs.

Infowww.bevolkingsonderzoek.be | Gratis telefoonnummer 0800 60 160

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jan 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 09 jan 2023

archief