REGIO - Volwassen Odisee-student is 7 keer op 10 een vrouw

C21

REGIO - Volwassen Odisee-student is 7 keer op 10 een vrouw

Scherm__afbeelding_2023-01-25_om_10
 

De tijd dat de hogeschoolstudent steevast een 17-jarige was die vers van de schoolbanken kwam, is stilaan voorbij. Hogeschool Odisee merkt al enkele jaren een stijging van het aantal 'volwassen studenten' - studenten van 25 of ouder. Intussen maken ze al bijna één vierde uit van de om en bij 11.000 studenten aan de hogeschool, op campus Schaarbeek zelfs meer dan 70%. En nog opvallender: het gaat meestal om vrouwen die job en studie combineren. Nu zaterdag 28 januari organiseert de hogeschool een online infodag voor volwassen studenten, specifiek afgestemd op de noden van die doelgroep.

Hogescholen waren jarenlang bijna uitsluitend de habitat van jongeren die vers van de schoolbanken kwamen. Als volwassene viel je steevast op tussen al dat jonge geweld. Dat is niet langer het geval: hogeschool Odisee ziet in Brussel het aantal studenten van 25 jaar of ouder toenemen. Vandaag gaat het om 507 studenten in Schaarbeek, 72,4% van het totaal aantal studenten op de campus. Op de campus in het centrum van Brussel zijn 745 studenten 25 jaar of ouder, wat 15,2% van het totale aantal is.

Luk Schoofs, directeur Levenslang Leren bij Odisee: "Studeren als volwassene doe je omdat je nieuwe diploma je sowieso meer kansen biedt. Of omdat je van loopbaan wil veranderen, maar daarvoor een ander diploma nodig hebt. Of omdat het vroeger niet lukte om het bewuste diploma te halen en je nu daar wel de mogelijkheden toe hebt. Bovendien geven veel volwassenen ook aan dat hun nieuwe opleiding hen de kans geeft om mensen te helpen en een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Ook dat speelt dus mee."
Vooral vrouwen en mensen die al een job hebben
Andere opmerkelijke vaststelling: 9 op de 10 volwassen studenten op campus Schaarbeek en 6 op de 10 in centrum Brussel zijn vrouwen. En dat is een sterk contrast met de reguliere hogeschoolstudent waar de verhouding eerder fifty-fifty is: daar is 51,1% vrouw en 48,9% man. Voorts blijkt dat het vooral gaat om mensen tussen 25 en 45 jaar. Eerder carrièrestarters dus of mensen die een beperkt aantal werkjaren op de teller hebben. Studenten ouder dan 45 zijn een uitzondering.

"Maar het staat dus vast dat het vooral gaat om mensen die al een job hebben", vertelt Luk Schoofs. "Dat blijkt ook uit interne analyse van Odisee. Wanneer de volwassen studenten bevraagd worden over hun werksituatie geeft 57,6% aan dat zij of hij aan het werk is, als loontrekkende of zelfstandige. Het aantal werkzoekenden (9,4%) is eerder laag. En dat is opvallend, want werk en studie combineren - met daarbij vaak nog een gezin - is niet altijd eenvoudig."
Mensgerichte opleidingen zijn het populairst
Als we kijken naar de populairste opleidingen bij volwassen studenten aan Odisee, dan valt vooral op dat de lerarenopleidingen populair zijn. Daar zal de actualiteit rond het lerarentekort niet vreemd aan zijn. Maar wie het hele plaatje bekijkt, ziet vooral opleidingen waarin de mens centraal staat. En laten het net die opleidingen zijn die je in Brussel en Schaarbeek kan volgen.  

  1. Gezinswetenschappen
  2. Lerarenopleiding - secundair onderwijs
  3. Lerarenopleiding - lager onderwijs
  4. Verpleegkunde
  5. Lerarenopleiding - kleuteronderwijs

Speciale infodag voor volwassenen én podcast
Het lijdt geen twijfel dat volwassen studenten meer en meer aan belang winnen in het hoger onderwijs. Vandaar dat hogeschool Odisee hen ook goed wil informeren en wegwijs wil maken in de combinatie werk-opleiding-gezin. Nu zaterdag 28 januari vindt dan ook een online infodag plaats, van 10 tot 14 uur, specifiek voor deze doelgroep. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.odisee.be/infodag. En je daarop voorbereiden kan met een specifieke podcastaflevering rond studeren als volwassene, te vinden via www.odisee.be/podcast.

Het verhaal van moeder en zoon die als volwassenen opnieuw gaan studeren
Ginneke Van Reeth is mama van 7 kinderen, oma, eigenaar van 7 winkels en een liefhebber van oneindig veel hobby's. Daarbovenop is ze ook voltijds student Gezinswetenschappen aan hogeschool Odisee op campus Schaarbeek. "Het is zeker niet makkelijk om te combineren, maar het is fantastisch hoe docenten en medestudenten me stimuleren tijdens de opleiding waardoor ik zoveel wijzer en rijper ben geworden. Ik ben zo gelukkig in alles wat ik doe."

Joris Jacobs is naast de zoon van Ginneke ook zelfstandige, ouder en student Gezinswetenschappen in Schaarbeek. "Mijn moeder vertelde mij al jaren dat het echt iets voor mij zou zijn en ze had gelijk. Het is een heel brede en interessante opleiding die mij nog meer geduwd heeft in de rol van constante leerling." 

Moeder en zoon die samen gaan studeren, dat zorgt vooral voor veel steun vinden bij elkaar en fier zijn op wat de ander bereikt heeft. De eerste lesdag voor Joris bracht hem dan weer helemaal terug in de tijd: "Ik kwam nogal onwennig de refter binnen tijdens de eerste dag. Helemaal achteraan zag ik mijn moeder zwaaien die enthousiast mijn boterhammen uit haar handtas haalde. Toen voelde ik me echt opnieuw een jongetje van 15 jaar. Het is zo prachtig om dat opnieuw te mogen ervaren."

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jan 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 07 feb 2023
Marc Colpaert | 29 jan 2023
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 09 jan 2023

archief