Handen uit de mouwen met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

C21

Handen uit de mouwen met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

Knotcursus
 

Levenslang leren en het landschap versterken. Mooie combinatie toch! Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei heeft weer heel wat cursussen in petto vanaf dit najaar. Steek jij met ons de handen uit de mouwen

Plukcursus hoogstamfruit
Hoe weet je wanneer fruit plukrijp is? Veilig met een ladder omgaan, fruit goed en lang bewaren, handige manieren om fruit uit hoogstamboom te plukken... Expert Bruno Vandewinckel zet je op weg om veilig en correct fruit te plukken in een hoogstamboomgaard. We geven je ook uitleg over Goed Geplukt, ons platform om mensen met boomgaarden in contact te brengen met kandidaat-plukkers die op zoek zijn naar fruit. Tip: Breng je lunch mee om na de cursus te picknicken in onze mooie boomgaard.

Wanneer: Zondag 3 september van 10u tot 13u

Waar: Oude Pastorie, Donkerstraat 21, 1750 Gaasbeek

Prijs: 10 euro 

Lesgever: Bruno Vandewinckel

Inschrijven via www.pajot-zenne.be

Basiscursus 2023: knot- en hakhoutbeheer

In deze cursus focussen we ons op het beheer van knotbomen en hakhout. De basis van deze technieken wordt toegelicht in 2 lesdagen: 1 dag theorie, 1 dag praktijk.

We maken je graag bewust(er) van de nood aan een goed beheer volgens de juiste en vooral veilige technieken. Bovendien sluit deze opleiding mooi aan bij het knotseizoen dat opnieuw voor de deur staat. Zo kunnen geïnteresseerde en beginnende knotters meteen zelf aan de slag als vrijwilliger voor Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Let wel: deelname aan de twee lesdagen is verplicht.

Wanneer: twee zaterdagen (oktober en november 2023)

Waar: Pajottenland / Zennevallei (nog te bepalen)

Prijs: 40 euro voor de twee lesdagen (broodje inbegrepen). Kost wordt terugbetaald indien je nadien als vrijwillige knotter aan de slag gaat in ons werkingsgebied

Inschrijven tot 11 september via www.pajot-zenne.be 

Snoeicursus hoogstamfruitbomen

Heb je een hoogstamboomgaard? Dan is het belangrijk om je bomen in ‘vorm’ te houden! Een correcte snoei is niet alleen belangrijk voor een goede oogst. Het draagt ook bij tot het vormen van gezonde en landschappelijk waardevolle hoogstamfruitbomen, die voor mens en dier veel te bieden hebben.

In deze basiscursus leer je welke fruitsoorten je in de winter moet snoeien. De vormsnoei wordt toegepast op fruitbomen van ongeveer 5 jaar tot 15 jaar oud die 2 jaar geleden een onderhoudssnoei hebben gekregen. 

Wanneer: Zaterdag 2 december 2023 van 13u – 16u

Waar: Plattelandscentrum Paddenbroek, Paddenbroekstraat 12, 1750 Gooik

Lesgever: Patrick Heyerick (www.hoogstamboomgaard.be)

Prijs: 10 euro

Inschrijven tot 24 november via www.pajot-zenne.be 

Cursus heggen leggen 

Heggen leggen of haagvlechten is een echte kunst. De techniek is verweven met de geschiedenis van ons landschap. Door de komst van prikkeldraad verdwenen veel heggen. En aan het onderhoud van bestaande heggen wordt niet veel aandacht meer besteed. Nochtans maken ze deel uit van ons cultureel erfgoed. Ook veel planten- en diersoorten vinden in die hagen, heggen en houtkanten een geschikt leefgebied.

Deze opleidingsdag start met een theoretische inleiding waarbinnen de verschillende stijlen van haagvlechten aan bod komen. Daarna ga je zelf aan de slag. Na deze dag heb je genoeg vertrouwen om zelf met kapmes of bijl aan de slag te gaan. 

Wanneer: zaterdag 16 december 2023 van 9u tot 16u

Waar: Plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik

Tarief: 20 euro (broodje inbegrepen)

Inschrijven: www.pajot-zenne.be

Lesgever: Valentijn De Cock (Inverde)

Cursus hakhout & knotten met handgereedschap 

Een hazelaar of knoteik in de tuin?  Honderd meter houtkant langs een weiland? Of een bos van een halve hectare? Hakhoutbeheer en knotten zijn technieken die je op elke schaal kan toepassen.  Tijdens deze dagcursus leer je alles over de voordelen van deze beheervormen en waar en wanneer je ze kan gebruiken. Na een korte inleiding gaan we samen aan de slag met handzaag en bijl en leer je al doende de kneepjes van het vak. 

Wanneer: zaterdag 3 februari 2024 van 9u30 tot 16u

Waar: GC de Boesdaalhoeve, Toekomstlaan 32 B, 1640 Sint-Genesius-Rode. 

Prijs: 20 euro (broodje inbegrepen)

Lesgever: Nick Van Hoyweghen, boomverzorger bij SubTilia

Doelgroep: iedereen die nog geen of weinig ervaring heeft met hakhoutbeheer en knotten. Max. 15 deelnemers.

Inschrijven via www.pajot-zenne.be

 

 

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mei 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 23 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 mei 2024
Marc Sluys | 30 apr 2024

archief