Beste Kriek van België wordt gebrouwen door Brouwerij BOON

C21

Beste Kriek van België wordt gebrouwen door Brouwerij BOON

Scherm__afbeelding_2023-08-07_om_18
 

 De BOON Millésime “Oude Schaarbeekse Kriek” en Oude Geuze Boon VAT 59 Monoblend vallen op de World Beer Awards 2023 in de prijzen. Op de bierwedstrijd in London werden eind vorige week de winnaars bekend gemaakt. Sinds de eerste deelname door BOON in 2017 winnen ze er elk jaar, en nu opnieuw. De BOON Millésime kreeg de gouden medaille en werd als beste kriek van België uitgeroepen! De Geuze Boon VAT 59 kreeg de zilveren medaille.

De gebroeders Jos en Karel Boon van de familiebrouwerij BOON zijn enthousiast. “We winnen vaker wel eens een prijs, maar deze zijn toch wel zeer speciaal.”, vertelt Jos Boon. “Sinds altijd gebruiken we verse krieken met pit die we laten vergisten samen met ons basisbier lambiek. We gebruiken nooit sappen of concentraten.” Boon gebruikt intussen meer dan 300 ton krieken per jaar voor de productie van al hun kriekenbieren. “Echter de typische lokale soort “Schaarbeekse kriek” is te beperkt beschikbaar.”, gaat Jos verder. “Als we eens een aantal ton van de laatste oogst kunnen hebben, indien de oogst slaagt, zijn we daar al heel gelukkig mee.” 

“In 2019 hebben we voor het eerst sinds eind jaren ’80 opnieuw Schaarbeekse krieken kunnen gebruiken.”, vertelt Karel. Met de oogsten van ’18 en ’19 heeft BOON twee maal een Oude Schaarbeekse Kriek gemaakt in 37,5cl flessen. Daarmee gingen ze recent dan een stap verder en maakten ze de eerste BOON Millésime in 75cl flessen met Schaarbeekse krieken geoogst in 2020. “We lieten het bier lang rijpen en brachten de flessen onder de naam BOON Millésime in mei op de markt. Nu wint deze de hoofdprijs. Fantastisch gewoon.”

De BOON Millésime is een bier op basis van krieken en is een ideaal degustatiebier voor foodpairing of als aperitief. Dankzij het toegankelijke alcoholpercentage (6,5%) krijgt het uitgesproken en elegante aroma van de Schaarbeekse krieken vrij spel.

Ook de Oude Geuze Boon VAT 59 wint de zilveren prijs. “We zijn ook blij met de erkenning van deze speciale editie van onze Oude Geuze natuurlijk.”, vertelt Karel. “Deze ‘Monoblend’, zoals we dat noemen, is een Oude Geuze waarvan 90% van het lambiekbier afkomstig is uit foeder (houten vat) nummer 59.” De VAT 59 is een perfect voorbeeld van een Oude Geuze met een stevig eikenhout karakter. Het boisé karakter samen met de volmondigheid van deze oude geuze geeft een zeer aangenaam warm en rond gevoel. “Je kan hem vinden als deel van onze VAT Discovery Box, samen met drie andere Oude Geuze Monoblends en een boekje met meer info.”

Wil je deze bieren eens proeven? Dan kan je ze vinden bij de drankenhandelaar en in sommige Delhaize winkels. Bij Brouwerij BOON zelf kan u ze ook ontdekken in de Biershop of de BOON Bar. U kan in de brouwerij terecht op vrijdagen en zaterdagen van 10u tot 19u. Meer info via www.boon.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 aug 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 28 jun 2024

archief