20 jaar KOKhER

C21

20 jaar KOKhER

Scherm__afbeelding_2024-04-11_om_10
 
Al 20 jaar de beste vrienden en half zo jong als Clouseau. Dat is KOKhER kort samengevat! De 4 maten zijn best trots op deze mijlpaal en ook op het feit dat ze in het verleden mochten samenwerken met heel wat grote muzikale helden zoals Jan De Wilde, Soetkin Baptist of Eva De Roovere. 20 jaar gaan ze dan ook ook vieren! Een eerste maal op vrijdag 19 april in de basiliek van Halle (n.a.v. 150 jaar Kroningsfeesten in Halle).
De bakermat Herne
In 2004 zaten Eddy Peremans en Lieven Vandenneucker een eerste maal samen met het oog op een benefiet in Herne. Nachtenlang werd er gecomponeerd, gerepeteerd en gezongen. Met resultaat! De benefiet was helemaal uitverkocht, de opbrengst recht evenredig. 
Eerste boreling Gruut Jèrn
De samenwerking werd in 2005 een muzikaal huwelijk dat bezegeld werd met twee singles: Gruut Jèrn en ‘t Plosje. Twee nummers die de voorliefde van Eddy & Lieven evoceerden voor hun lievelings – en geboortedorp Herne. Ook de groepsnaam zochten ze niet te ver: KOKhER. Een acroniem van hun woonplaatsen Kokejane en Herne. 
Van duo naar kwartet 
Tijdens een interview over hun debuutsingle vertelde Eddy in 2005 aan RINGtv-journalist Geert Vanhassel dat hij de groep wilde uitbreiden met een bastubaspeler en trompettist. De eigenzinnige samenstelling moest de groep een zeer aparte sound geven. Meteen na afloop van dat interview stak Geert, die ook bastuba speelt, zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. En ook de trompettist, Rudi De Slachmuylder, was snel gevonden na zijn indrukwekkend studiowerk voor de eerste singles. Het duo werd dus een kwartet. En de rest is wellicht geschiedenis? 
Definitie van KOKhER
KOKhER definiëren is geen sinecure. Maar laten we toch een poging wagen. KOKhER is onversneden folk- & kleinkunst uit de Pajottenlandse klei.  Hun liedjes gaan over onze kleine wereld waarin de grootste dingen gebeuren.  Gebeurtenissen en figuren waar de buitenwereld wellicht aan voorbij gaat.  Maar KOKhER raakt erdoor vertederd en ontroerd en relativeert meteen die gloed van het gewone met een stevige portie lol, leut, zwets, jolijt, verrukking en genot.
Geen kerst zonder KOKhER
Opvallend! Kerst is een thema dat KOKhER maar niet loslaat. In deze gezelligste periode van het jaar duiken ze bijna jaarlijks in het uitgebreide kerstoeuvre aan traditionals, folk- pop- en singer-songwritersongs. Voor de kersttournees kreeg KOKhER in het verleden versterking van o.a. Jan De Wilde, Soetkin Baptist (ex-Ishtar en Olla Vogala) & Eva De Roovere (ex-Kadril & ex-Oblomov). Ook voor de volgende kerstoptredens zijn al enkele nieuwe namen gevallen. Wie? Daar is het nog even te vroeg voor.  
           20 jaar KOKhER in vogelvlcuht
2004 eerste optreden van het duo KOKhER
2005 Eerste single Gruut Jèrn
2005 Rudi & Geert versterken de groep
2008 Eerste full-cd ‘Vier Maten’ wordt gereleased 
2009-2010 Kersttournee met Jan De Wilde
2011 KOKhER wint cultuurprijs Herne
2012 KOKhER & Stash concerteren samen voor een beter milieu
2011-2014 Kersttournee met Soetkin Baptist
2015 KOKhER speelt voorprogramma Urbanus tijdens Vijfhoeksfeesten Tollembeek
2019 Release KERST-EP Single Bel’n
2021 Kersttournee met Eva De Roovere
2024 start 20 jaar KOKhER
 
20ste verjaardag
Uiteraard gaan we deze 20-ste verjaardag niet zomaar voorbij laten gaan. Maar we gaan het vooral vieren met heel veel muziek en concerten. Een eerste maal op vrijdag 19 april in de basiliek n.a.v. de Kroningsfeesten in Halle. Misschien moeten we die avond wel nog eens nadenken over de laatste regel van het KOKhERlied. En uiteraard zullen er dit en volgend jaar nog heel wat verjaardagsconcerten volgen en wie weet zelfs een nieuwe CD. 
Hou ons dus goed in de gaten via www.kokher.be en volg ons via Facebook & Instagram
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 apr 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 mei 2024
Marc Sluys | 30 apr 2024
| 24 apr 2024

archief