Carriereswitch in VRT reeks Thuis inspireert kandidaat leerkrachten

C21

Carriereswitch in VRT reeks Thuis inspireert kandidaat leerkrachten

Scherm__afbeelding_2024-04-16_om_10
 
Op 15 april, de eerste dag na de paasvakantie, start Sam De Witte, personage uit de populaire VRT 1-reeks Thuis, als leraar in het secundair onderwijs. Na een loopbaan in de bouw- en renovatiesector waagt ze de sprong: ze gaat als praktijkleraar aan de slag. De scenaristen van Thuis werkten samen met Onderwijs Vlaanderen om deze verhaallijn zo realistisch mogelijk uit te werken. Zij-instromers die een carrièreswitch naar het onderwijs maken, kunnen net als Sam immers een deel van het lerarentekort opvangen. 
 
In 2021 startte het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming de communicatiecampagne ‘Lesgeven is alles geven’ met als doel potentiële leraren - zowel jongeren als zij-instromers - te overtuigen om de stap te zetten naar een lerarenopleiding of het onderwijs. Leraar is de mooiste job ter wereld. De verhaallijn in Thuis van de ambitieuze Sam, die vol enthousiasme in het onderwijs stapt en later in het verhaal ook een lerarenopleiding zal volgen, brengt deze boodschap bij een groot publiek.
 
Thuis bereikt dagelijks meer dan een miljoen kijkers, waarvan de helft deel uitmaakt van de actieve bevolking. “Thuis wil verhalen brengen die dicht bij de mensen staan én ertoe doen, herkenbaarheid is daarbij erg belangrijk. Daarom werkten we voor deze verhaallijn samen met het Damiaan-instituut in Aarschot – waar ook de opnames plaatsvinden – en met de lerarenopleiding van de UCLL Hogeschool. Met hun hulp hebben we een realistische verhaallijn uitgewerkt die mogelijke zij-instromers inspireert voor een boeiende carrière in het onderwijs, “ zegt Thuis-woordvoerder Ira Stevaert.
 
Wie net als Sam de sprong wil wagen, kan meteen proeven van het onderwijs tijdens de tweede ‘Open Scholendag’ op donderdag 16 mei.  Meer dan 400 scholen zetten hun deuren open voor toekomstige leraren. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op www.openscholendag.be om in een school in de buurt een kijkje achter de schermen te nemen. Laatstejaars van het secundair onderwijs, studenten van de lerarenopleiding of kandidaat zij-instromers kunnen proeven van het lerarenberoep en bijvoorbeeld een vakvergadering volgen, lessen bijwonen, mee toezicht houden en vooral: al hun vragen stellen aan ervaren leerkrachten. Een ‘Boodschap van algemeen nut’ na Thuis nodigt hen uit om een kijkje te gaan nemen in een deelnemende school in de buurt.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 apr 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 14 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 apr 2024
| 24 apr 2024
Marc Sluys | 22 apr 2024

archief