Vlaanderen verdedigt Wonen In Eigen Streek bij Grondwettelijk Hof

C21

Vlaanderen verdedigt Wonen In Eigen Streek bij Grondwettelijk Hof

Ben_weyts__aangeleverd_door_kabinet-rechtenvrij__2
 
De Vlaamse Regering verdedigt ‘Wonen In Eigen Streek’ (WIES) bij het Grondwettelijk Hof, nu een vastgoedvennootschap en een Franstalige club klacht hebben ingediend tegen het decreet. Het WIES-decreet geeft lokale besturen van gemeenten met hoge woonprijzen de mogelijkheid om kavels of woningen voor te behouden voor mensen die een band hebben met de gemeente. De vastgoedvennootschap ‘Fremoluc’ vecht de regeling nu aan, onder meer omdat het decreet de middenklasse zou bevoordelen. Het Franstalige vehikel ‘Association de Promotion des Droits Humains et des Minorités’ -dat banden heeft met de Fransdolle partij Défi - vindt dan weer dat ook Walen en Brusselaars gebruik zouden moeten kunnen maken van de Vlaamse regeling. “We hadden uit deze hoeken wel verzet verwacht. Je stuit nu eenmaal op dit soort tegenkanting als je ervoor wil zorgen dat meer Vlamingen kunnen blijven wonen in hun eigen streek”, zeggen minister van Vlaamse Rand Ben Weyts en minister van Wonen Matthias Diependaele. “We gaan WIES voluit verdedigen, want we willen een dam opwerpen tegen de sociale verdringing”.
 
Vlaanderen heeft vorig jaar een nieuwe regeling rond ‘Wonen in eigen streek’ (WIES) goedgekeurd, omdat de stijgende grond- en woonprijzen jongeren en gezinnen wegdrukken. Heel wat mensen moeten noodgedwongen verhuizen naar een andere streek omdat ze in hun eigen omgeving geen woning meer kunnen betalen. Je ziet deze sociale verdringing bijvoorbeeld in de Vlaamse Rand, een streek die een sterke instroom kent vanuit Brussel, waardoor heel wat jonge mensen er geen toekomst meer kunnen uitbouwen. Veel lokale besturen willen een dam opwerpen tegen deze sociale verdringing, maar tot voor kort hadden ze daar geen echt instrument voor. Het nieuwe WIES-decreet geeft de lokale besturen van de 95 Vlaamse gemeenten met de hoogste woonprijzen nu de mogelijkheid om kavels of woningen voor te behouden voor mensen die een band hebben met de gemeente. Het lokaal bestuur staat dan in voor het geheel of een deel van het grondaandeel, waardoor de koper een beperkter deel van de prijs moet dragen.
 
De Vlaamse Regering zal WIES nu verdedigen bij het Grondwettelijk Hof, tegenover een vastgoedvennootschap en een Franstalige club die klacht hebben ingediend tegen het decreet. De vastgoedvennootschap ‘Fremoluc’ voert onder meer aan dat de nieuwe regeling de middenklasse zou bevoordelen en de regels rond staatssteun zou schenden. De ‘Association de Promotion des Droits Humains et des Minorités’ klaagt dan weer dat inwoners van Brusselse of Waalse gemeenten die grenzen aan Vlaamse WIES-gemeenten niet kunnen meegenieten van de regeling. Zowel Fremoluc als de ‘Association’ zijn geen onbekenden: Fremoluc voerde onder meer al een juridische strijd tegen het Agentschap voor Woon- en Zorginfrastructuurbeleid voor Vlaams-Brabant (Vlabinvest) en de ‘Association’ – die banden heeft met de Fransdolle partij Défi – procedeerde eerder al tegen een resem andere Vlaamse decreten, zoals bijvoorbeeld de taalkennisvereisten voor sociale huurders.
 
Het Grondwettelijk Hof heeft in 2013 een eerder decreet ‘Wonen in eigen streek’ vernietigd, maar het nieuwe WIES-decreet is juridisch robuust en verschilt op enkele belangrijke punten van het oude decreet. Zo gaat het nu expliciet om een sociaal voorrangsbeleid op basis van objectieve criteria, bedoeld om het recht op wonen te vrijwaren voor minder kapitaalkrachtige mensen die een band hebben met de gemeente. Het decreet is ook toegespitst op die 95 gemeenten waar de woonprijzen het hoogste liggen. 
 
“Wij gaan het decreet bij het Grondwettelijk Hof verdedigen voor de leerkrachten, het verplegend personeel, de agenten en al die andere mensen die in hun eigen gemeente geen woning meer kunnen kopen. Zo zijn er de laatste jaren veel jonge mensen en gezinnen weggetrokken uit mijn eigen streek, de Vlaamse Rand, omdat de woonprijzen de pan uitswingen. WIES kan hen een duwtje in de rug geven, zodat zij hun welverdiende plaats in eigen streek wel kunnen houden”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts.
 
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele: “We laten het invoeren van Wonen in eigen Streek  niet doorkruisen door een clubje Franstaligen, en kijken dan ook vol vertrouwen de procedure bij het Grondwettelijk Hof tegemoet. Eigendomsverwerving zit in het Vlaamse DNA en is een prioriteit van het Vlaamse woonbeleid. Met WIES dragen we hier aan bij, en zorgen we ervoor dat onze jeugd een woning kan verwerven in de eigen streek.  Voor de lokale besturen is WIES een ideaal instrument om te investeren in jongeren en hun lokale sociaal weefsel.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 apr 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 14 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 apr 2024
| 24 apr 2024
Marc Sluys | 22 apr 2024

archief