Wees niet gek, doe de tekencheck

C21

Wees niet gek, doe de tekencheck

Scherm__afbeelding_2024-04-19_om_10
 

Tijdens de lente- en zomermaanden trekken we er graag op uit in de natuur of zoeken we de rust op in onze tuin. Dat betekent uiteraard volop genieten, maar vergeet de tekencheck niet!

Wat is een teek?
Teken zijn bruinzwarte bloedzuigende parasieten die behoren tot de spinachtigen. Voor de ontwikkeling van een teek is er altijd een bloedmaaltijd nodig. Daarom bijt een teek zoogdieren, waaronder ook de mens. Teken komen het hele jaar voor, maar ze zijn vooral actief tussen maart en oktober. De meeste tekenbeten worden in mei, juni en juli opgelopen, omdat het weer dan warmer is en er meer mensen de natuur intrekken.
 
Verminder het risico op ziekte
Helaas kunnen teken ziektes overdragen, zoals de ziekte van Lyme. Neem daarom je voorzorgen. Trek je de tuin of natuur in? Controleer jezelf achteraf altijd op teken. Meestal zoeken ze warmere plekjes, zoals knieholtes, tussen tenen of in de nek langs de haarlijn. Merk je er een op? Dan is het heel belangrijk om de teek in één vlotte beweging te verwijderen met een tekenverwijderaar. Verzorg het wondje en volg het ook goed op. Verschijnt er na enkele dagen een rode ringvormige vlek? Of krijg je last van koorts met spier- en/of gewrichtspijn? Dan kan dat wijzen op een besmetting. Contacteer in dat geval meteen je huisarts voor een geschikte behandeling.
 
Enkele belangrijke weetjes over teken:
Teken komen niet alleen in natuurgebieden voor. Ook in een tuin of park kan je een tekenbeet oplopen. Omdat we daar meer tijd doorbrengen, is de kans op een tekenbeet zelfs groter.
Huisdieren kunnen teken in huis brengen en kunnen zelf ook ziek worden van een tekenbeet. 
Als je een tekenbeet oploopt, betekent dat niet dat je ook ziek wordt. Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans op overdracht van ziektekiemen. Meer info vind je op www.tekenbeten.be/teek-veilig-verwijderen.
Tegen de ziekte van Lyme bestaat geen vaccin. Wanneer je naar het buitenland op vakantie gaat, kan het wel aangewezen zijn om je te laten vaccineren tegen tekenencefalitis, ook voor vakanties binnen Europa. Vraag daarover raad aan je huisarts. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 apr 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 14 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 apr 2024
| 24 apr 2024
Marc Sluys | 22 apr 2024

archief