Provincie lanceert uitleendienst met STE(A)M materiaal

C21

Provincie lanceert uitleendienst met STE(A)M materiaal

Scherm__afbeelding_2024-06-18_om_13
 
De provincie Vlaams-Brabant en Edison lanceren de STE(A)M-box, een uitleendienst met gratis STE(A)M-materiaal voor het basisonderwijs. In zo’n box zit educatief materiaal om leerlingen te laten kennis maken met techniek en wetenschap. STE(A)M staat voor science, technology, engineering, the arts and mathematics.
De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt Edison bij het aanbieden van een gratis uitleendienst van STE(A)M-boxen. De boxen zitten vol educatief materiaal om leerlingen te prikkelen en kennis te laten maken met STE(A)M. Door deze gratis dienst krijgen de leerkrachten de mogelijkheid om deze thema’s aan te brengen in de klas.
 
​“Alle leerkrachten van het lager onderwijs of de eerste graad van secundair onderwijs, die graag willen starten met STE(A)M in de klas maar nog het nodige lesmateriaal missen, kunnen bij de uitleendienst terecht. We verwachten van de leerkrachten dat ze eerst een vorming volgen over het materiaal, maar deze stellen we ook gratis ter beschikking”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor onderwijs.
De provincie Vlaams-Brabant en Edison lanceren de STE(A)M-box, een uitleendienst met gratis STE(A)M-materiaal voor het basisonderwijs.
De provincie Vlaams-Brabant en Edison lanceren de STE(A)M-box, een uitleendienst met gratis STE(A)M-materiaal voor het basisonderwijs.
Don Bosco Heverlee is één van eerste scholen die met één van de boxen aan de slag gaat. ​
​“Wij gebruiken de Brightbox zonne-energie”, zegt leerkracht Arnout Janssen. “De lessen rond zonne-energie zijn een afsluiter van het thema elektriciteit waar ze eerder in de STE(A)M-lessen al aan de slag zijn gegaan met de Brightbox elektriciteit en hebben leren solderen om zo tot een stroomkring te komen bij de straaljagers van fablab."
Per box vermelden we de eindtermen of de leerplandoelen”, zegt Pieter Van Leemputten van UCLL Techniek- en WetenschapsAcademie. “Zo weten de leerkrachten direct waaraan gewerkt wordt als ze de box gebruiken in de klas.”
 
"Momenteel is de uitleendienst gevestigd bij Brightlab in Heverlee", besluit Ilse Ooghe, algemeen directeur van RVO-Society (Brightlab). “We bekijken samen met de ​ provincie of we dit volgend jaar kunnen uitbreiden naar de andere kant van Vlaams-Brabant. Hoe meer kinderen van STE(A)M kunnen proeven, hoe beter”.
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 jun 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 28 jun 2024

archief