Werkzaamheid in Vlaams-Brabant hoogste van Vlaanderen Rol van provincies op arbeidsmarkt is beperkt

C21

Werkzaamheid in Vlaams-Brabant hoogste van Vlaanderen Rol van provincies op arbeidsmarkt is beperkt

Scherm__afbeelding_2024-08-27_om_15
 
In Vlaanderen is de meest betrouwbare bron voor de werkzaamheidsgraad de Vlaamse Arbeidsrekening (VAR), uitgevoerd door Steunpunt Werk. Deze cijfers worden berekend op basis van administratieve data voor de hele populatie. Volgens deze cijfers was de werkzaamheidsgraad in Vlaams-Brabant tussen 2018 en 2022 de hoogste van heel Vlaanderen. Dit geeft een ander beeld dan dat van professor Stijn Baert, die zijn studie baseert op cijfers van de Europese Enquête naar de Arbeidskrachten, die via telefonische enquêtes verzameld zijn. Bovendien is de hoofdrol in het arbeidsmarktbeleid weggelegd voor Vlaanderen en het federale niveau en niet voor de provincies.
​Deze week was er in de media aandacht voor de werkzaamheid in Vlaams-Brabant. Dit gebeurde naar aanleiding van een studie 'Hoe evolueerden onze provincies sinds de vorige verkiezingen qua tewerkstelling?’ van professor Stijn Baert van de Universiteit Gent. De provincie Vlaams-Brabant baseert zich op andere bronnen en komt tot een heel andere conclusie. Bovendien mag de rol van de provincie op de arbeidsmarkt niet overschat worden.
 
De rol van de provincie op de arbeidsmarkt is beperkt
"Hoewel in het huidige discours de provincies vaak worden weggezet als een overbodig beleidsniveau, lijkt het in de studie van Stijn Baert alsof de provincie zelf verantwoordelijk is voor de neerwaartse spiraal. Het zijn vooral Vlaanderen en België die het arbeidsmarktbeleid bepalen. De provincie vervult hier maar een zeer beperkte rol", zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie.
​Gezien de veelheid aan actoren in het arbeidsmarktbeleid, die een resem aan problematieken moeten aanpakken, en gezien de bescheiden rol die de provincie in deze kan opnemen, mag men niet verwachten dat de provincie eigenhandig de Vlaamse en federale doelstelling, namelijk om tegen 2030 80% van de 20-64 jarigen aan het werk te krijgen, zal realiseren.
​Verschil in methodologie leidt tot andere conclusies 
De studie van professor Stijn Baert hanteert cijfers van de Europese Enquête naar de Arbeidskrachten (EAK). Deze cijfers moeten met de nodige omzichtigheid worden geïnterpreteerd. Ze zijn gebaseerd op enquêtes en komen dus met een zekere foutenmarge.
​In Vlaanderen is de meest betrouwbare bron voor de werkzaamheidsgraad de Vlaamse Arbeidsrekening (VAR), uitgevoerd door Steunpunt Werk. Deze cijfers worden berekend op basis van administratieve data voor de hele populatie en niet via telefonische enquête.
"Volgens deze cijfers was de werkzaamheidsgraad in Vlaams-Brabant tussen 2018 en 2022 de hoogste van heel Vlaanderen. Het is jammer dat een wetenschappelijke studie de cijfers van de VAR negeert", zegt gedeputeerde Ann Schevenels.
Over de specifieke situatie van Vlaams-Brabant
De studie van Stijn Baert gaat deels ook over de verantwoordelijkheid van de provincies op het vlak van tewerkstelling.
"Uiteraard hebben de werkzaamheid en de algemene economische toestand van de provincie met elkaar te maken. Wanneer men kijkt naar de economie van Vlaams-Brabant zien we dat de provincie wel goed scoort", zegt gedeputeerde Ann Schevenels.
​De provincie heeft de hoogste toegevoegde waarde per werknemer van alle Vlaamse provincies, namelijk 139.900 euro in 2022. En wat het BBP per inwoner betreft, 53.800 euro in 2022, wordt de provincie enkel voorafgegaan door de provincie Antwerpen. Vlaams-Brabant heeft ook het hoogste aantal startende ondernemingen: 12 per 1.000 inwoners in 2023 (bron: Startersatlas Unizo 2023), veruit het hoogste aantal van alle Vlaamse provincies.
​Ook de bevolking deelt in die welvaart. Het gemiddeld inkomen is het hoogst, het aantal leefloners ligt onder het Vlaamse gemiddelde, en we hebben het laagste aantal jonge kinderen die opgroeien in kansarmoede”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 aug 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 13 sep 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 aug 2024

archief