Extra middelen voor Culturele Centra in de Vlaamse Rand

C21

Extra middelen voor Culturele Centra in de Vlaamse Rand

Benweytsjuni2024
 
De Vlaamse Regering trekt € 700.000 extra middelen uit voor 2 culturele centra in de Rand. Dankzij deze investering kunnen De Meent in Beersel en Westrand in Dilbeek werk maken van modernisering. De centra spelen een belangrijke rol voor het Nederlandstalige gemeenschapsleven in de Vlaamse Rand. Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts reageert tevreden: “We willen het Vlaamse karakter van de Rand versterken en dan moet je ook cultuurbakens zoals De Meent en Westrand versterken. Deze extra financiële injectie is ook een vorm van erkenning voor het belang van de Vlaamse culturele centra bij ons in de Rand”.
 
Culturele Centra zijn in heel Vlaanderen vaak een spil voor de lokale gemeenschap en zeker in de Vlaamse Rand rond Brussel spelen ze een cruciale rol. Zo zijn Westrand in Dilbeek en De Meent in Beersel al tientallen jaren belangrijke bakens voor het Nederlands, die ook veel mensen van buiten de eigen gemeente aantrekken. De jaren beginnen hier en daar wel wat te wegen en een modernisering dringt zich stilaan op. Zo moet de hijsinstallatie voor onder meer doeken en panelen in De Meent nog altijd met de hand bediend worden – iets wat niet eens meer echt veilig is voor de personeelsleden. En in Westrand ontbreekt er onder meer een brandtrap.
 
De Vlaamse Regering heeft nu op voorstel van minister van Cultuur Jan Jambon € 700.000 extra middelen uitgetrokken voor deze 2 Culturele Centra in de Rand. De Meent in Beersel kan rekenen op een investering van € 432.000 om de huidige hijsinstallatie eindelijk te moderniseren: er komt een volledig automatische trekkenwand, wat ook voor het personeel veel veiliger is. Dit was al jaren een lokale vraag en de Vlaamse Regering gaat er nu op in. Westrand krijgt dan weer een extra budget van € 266.000 om niet alleen werk te maken van een brandtrap en een compartimentering van het gebouw, maar ook van een verbeterd ventilatiesysteem en een gemoderniseerde stookplaats. Dankzij onder meer de plaatsing van een warmtepomp zal de Gemeente Dilbeek in de nabije toekomst fors kunnen besparen op de energiefactuur.
 
Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts reageert tevreden: “Dankzij dit soort forse investeringen blijven onze culturele centra goed draaien. De Meent en Westrand hebben een rijke geschiedenis en een bruisend heden: nu bereiden we ze ook voor op de toekomst. We danken het Vlaamse karakter van de Rand in niet geringe mate aan het culturele leven dat wordt aangewakkerd vanuit deze centra. Het is belangrijk dat de Vlaamse Regering hierop blijft inzetten”.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 sep 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 18 sep 2024
Marc Colpaert | 13 sep 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief