OverKop-huis en jeugdhuis kleuren Ninoofse jongeren in het najaar

C21

OverKop-huis en jeugdhuis kleuren Ninoofse jongeren in het najaar

Editie_ninove_de_kuip_2__kopie_
Foto Marc Colpaert
 
De zomervakantie moet nog starten, maar toch hebben Ninoofse jongeren een reden om uit te kijken naar het nieuwe schooljaar. Dit najaar opent de stad namelijk zowel een OverKop-huis áls een jeugdhuis in het centrum. OverKop zal je kunnen vinden in De Kuip, het jeugdhuis krijgt z’n thuis in de Geraardsbergsestraat, in het voormalige pand van café Gonzo.
 
 OverKop-huizen zijn toegankelijke, laagdrempelige plekken waar jongeren tot 25 jaar welkom zijn om te chillen en om leuke activiteiten te doen. Het is een veilige thuis waar ze ook een luisterend oor vinden en een beroep kunnen doen op professionele therapeutische (eerstelijns)hulp. Het OverKop-huis ligt vlakbij The Kidz van Habbekrats, dat ook in De Kuip gehuisvest is. Waar The Kidz zich vooral richt op het opbouwen van een vertrouwensband met lokale jongeren en voor hen activiteiten en workshops organiseert, focust OverKop op een iets oudere doelgroep. Het is een plaats om tot rust te komen en een goed gesprek te hebben. Ook thema’s als schoolmoeheid, stress, zelfzorg en sombere gedachten moeten er bespreekbaar zijn. “Als de medewerkers merken dat het probleem dieper zit, kunnen ze heel makkelijk doorverwijzen naar een psycholoog voor eerstelijnspsychologische hulp. Ook de psycholoog van het Sociaal Huis zal mee ondersteunen”, zegt Veerle Cosyns, schepen van sociale zaken. “OverKop wil vooral verbindend en bekrachtigend aan de slag met de jongeren, maar wil ook drempels verlagen, onder meer voor psychologische hulp.” Vlaanderen telt momenteel een 70-tal OverKop-huizen. De Vlaamse overheid zorgt voor de financiering van deze huizen; steden en gemeenten zorgen voor medewerkers, locatie en concrete uitwerking. Ninove bundelt voor haar OverKop-huis de krachten met Geraardsbergen, waar het project ook in een opstartfase zit. Beide steden zullen een huis hebben, maar op personeelsvlak werken ze samen. De samenwerking gebeurt binnen de Eerstelijnszone Dender-Zuid, waar zowel Geraardsbergen als Ninove deel van uitmaken.
 
Omarmen
 
“Als stadsbestuur willen we mensen verbinden en daar zijn het jeugdhuis en het OverKop-huis prachtige voorbeelden van. Beide huizen zijn heel verschillend van elkaar: het jeugdhuis is er vooral om samen te komen, cultuur te beleven en te feesten, bij OverKop zal je sneller langsgaan als je een goeie babbel wil. Maar allebei zijn ze broodnodig”, vertelt burgemeester Tania De Jonge, bevoegd voor jeugdbeleid. “Of je als jongere wil feesten met je vrienden, workshops wil beleven of gewoon eens wil praten: met de combinatie The Kids, een OverKop-huis én een jeugdhuis proberen we aan zoveel mogelijk wensen en noden te voldoen. Ik hoop echt dat onze jongeren al deze plekken omarmen.”
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 27 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 24 jun 2024
Marc Colpaert | 22 jun 2024

archief