N-VA Ninove kritisch over aanstelling curator KRASJ 7

C21

N-VA Ninove kritisch over aanstelling curator KRASJ 7

Image__10_
 
KRASJ is een vermaard tweejaarlijks tentoonstellingsparcours voor actuele kunst in Ninove. De biënnale tracht verrassend werk van trappelend talent te combineren met creaties van professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland.
De eerste editie van KRASJ vond plaats in 2012. Latere edities werden gecureerd door kunstenaars of curatoren met de nodige faam die gevestigde namen konden aantrekken.
KRASJ heeft Ninove de voorbije jaren mee op de kaart gezet inzake hedendaagse kunst. Werken van gerenommeerde nationale en internationale kunstenaars zoals Koenraad Tinel, Pascale Marthine Tayou, Patrick Van Caeckenbergh, Philippe Vandenberg, Panamarenko, Berlinde de Bruyckere, Paul Gees, Dirk Braeckman, Kamagurka, Rinus Van de Velde en vele anderen werden tentoongesteld in prachtige ruimtes en gebouwen.
Vele van de kunstenaars stelden tentoon in nationale en internationale musea en worden vertegenwoordigd door gekende kunstgaleries. KRASJ werd besproken in gerenommeerde kunsttijdschriften, nationale kranten en blogs en trok een massa bezoekers naar Ninove die anders nooit naar onze stad komen.
Uit antwoorden op schriftelijke vragen van Karolien De Roose, gemeenteraadslid N-VA Ninove, blijkt dat voor KRASJ 7 - dat zal plaatsvinden in september- contact werd opgenomen met twee curatoren. Het schepencollege heeft uiteindelijk gekozen voor de curator met de minste ervaring en nauwelijks contacten in de nationale en internationale kunstwereld. Als gevolg hiervan zullen dit jaar geen gerenommeerde kunstenaars deelnemen.
 
Steven Vanden Berghe, Voorzitter N-VA Ninove:
“Als N-VA Ninove betreuren we immens dat via een niet-transparante procedure een curator werd aangesteld waarmee de initiële doelstelling van KRASJ, om Ninoofse kunstenaars te confronteren met gevestigde kunstenaars, wordt teniet gedaan. De reputatie die KRASJ de voorbije jaren heeft opgebouwd dreigt volledig te worden teruggeschroefd. Voor lokale kunstenaars zijn er andere initiatieven zoals CASCO of Atelier in Beeld. KRASJ heeft een totaal andere insteek en was een grote  meerwaarde voor onze stad. Met KRASJ kwam Ninove positief in het nieuws.  Voor KRASJ zakten een paar duizend bezoekers af naar Ninove.”
“Als N-VA Ninove vinden we dat zorgzaam, objectief en volgens duidelijke toewijzingscriteria moet worden omgegaan met overheidsgeld en het geld van de Ninovieters. Een budget van 30.000 euro zonder duidelijke selectiecriteria toekennen aan een bestuurslid van Open VLD Ninove is geen deugdelijk bestuur. N-VA Ninove gaat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober voor meer transparantie en duidelijke regels en geen achterkamerpolitiek bij toekenning van opdrachten en vergunningen.”
 
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 aug 2024
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 11 sep 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 sep 2024

archief