GERAARDSBERGEN - Ilse Heylen wint de Panamerican Open van Santiago de Chili

C21 Css

GERAARDSBERGEN - Ilse Heylen wint de Panamerican Open van Santiago de Chili

20140726_192506
Ingezonden foto
 

Abi Betsabe Cardozo Madaf uit Argentinië... Wat? Wie? Het is de naam van de eerste tegenstandster van Ilse Heylen op de Panamerican Open van Santiago in Chili. Na (opnieuw) zes lange, eenzame maanden van hard werk ver achter de schermen, na ettelijke discussies en overwegingen van 'waarom nog topsport', na een aantal opeenvolgende, overigens zeer geslaagde stages, in het buitenland, eindelijk op 25 juli 2014 opnieuw die eerste competitiedag. Bij de start van de kamp leek het voor Ilse wel de Everest die beklommen moest worden. Of moeten we het in de huidige context de Aconcagua noemen? In ieder geval, Ilse vroor vast aan de tatami, had duidelijk angst en de noodzakelijke aanvallen kwamen er niet uit.  

Ilse was en is echter duidelijk sterker dan de Argentijnse, wiens aanvallen steeds minder en minder konden overtuigen. Cardozo kreeg in deze kamp dan ook drie straffen voor opeenvolgende valse aanvallen. Maar het is slechts toen Ilse, in de 2e helft van de kamp, op een diefje, een yuko voordeel kon scoren, dat de ban gebroken leek. Ze kampte de wedstrijd op ervaring uit.
 
In de halve finale stond met Marie Muller uit Luxemburg al meteen de 5e (net als Ilse) van de vorige Olympische Spelen (Londen 2012) te wachten. Beide meisjes kennen mekaar zeer goed en stonden laatst op de trainingsstage in het Spaanse Castelldefels nog tegenover elkaar. Beiden zijn onzeker (ook Muller doet haar wederoptreden na blessureleed) en in de helft van de wedstrijd staat het scorebord volledig in evenwicht: 2 straffen voor elk. Dan vindt Ilse plots het 'gaatje' in de verdediging van de Luxemburgse. Mooie worp, Muller vol op de rug en dus 'ippon'!!
 
In de onderste helft van de tabel heeft de Amerikaanse Delgado zich intussen geplaatst voor de finale, na o.a. een sterke en overtuigende wedstrijd tegen het Braziliaanse talent Mendes. Maar de 'klik' in het hoofd van Ilse is gemaakt. Ze wil nu enkel nog winnen! Van bij de eerste seconde van de wedstrijd grijpt ze Delgado naar de keel. Deze moet de wedstrijd volledig ondergaan en krijgt hiervoor 2 straffen aangesmeerd. Ilse scoort nog een yuko voordeel alvorens in de laatste minuut de Amerikaanse in een ijzeren houdgreep op de tatami vast te pinnen en zo de finale met ippon te beslechten.
 
Duidelijk overmand door emoties laat Ilse de tranen de vrije loop, nog tijdens het afgroeten en verlaten van de tatami. We kunnen wel een aantal emoties bedenken die op dat moment door haar hoofd flitsen maar laat het ons vooral op geluk en fierheid houden. Op 37-jarige leeftijd en met haar palmares, hoeft Ilse niets meer te bewijzen, toch doet het ongelooflijk veel deugd om deze prestatie hier te kunnen neerzetten!
 
Het podium van de Panamerican Open in Santiago de Chile (-52 kg): 1. Ilse Heylen (BEL), 2. Angelica Delgado (USA), 3. Marie Muller (LUX) en Luz Olvera (MEX). 
Het is tevens de 45e grote internationale medaille van Ilse. Een nieuw Belgisch record gezien ze dit record al in handen had!!!
 
Ilse en Olivier reizen nu door naar Miami waar Ilse op vrijdag 1 augustus zal deelnemen aan de Panamerican Open van Miami.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jul 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief