TERNAT - Bruegel en Pol De Mont in Wambeek samen op muurschildering

C21

TERNAT - Bruegel en Pol De Mont in Wambeek samen op muurschildering

Dscn2386_knip
 
Dscn2378_knip
Dscn2385_knip_2
 

De in 1978 door H. Deriemaecker op de afsluitingsmuur van de voormalige hoeve Bellemans aangebrachte hoofden van Bruegel en Pol de Mont werden vandaag voor de tweede keer gerestaureerd door Guy Van Vreckem, in opdracht van de organisatoren van de Wammekse Feesten..

Ter gelegenheid van de eerste Wammekse Feesten in 1978 schilderde H. Deriemaecker uit Overdorp, op de afsluitingsmuur van de voormalige hoeve Bellemans een tafereel met de figuren Bruegel en Pol de Mont en daartussenin een ton lambiek.

Het tafereel was bewust uitgewerkt, zegt Armand Timmermans van het Davidsfonds en Pol De Montgenootschap. Hij legt uit waarom.
 
De Wambeekse dichter-schrijver Pol de Mont, voorvechter in de Vlaamse Beweging,  kreeg al te lang te weinig aandacht in zijn geboortedorp. Dat werd tijdens de Wammekse Feesten 78 rechtgezet door o.m. deze muurschildering en de  inhuldiging van de Pol de Montstraat.
 
Bruegel de Oude schilderde vele Pajottenlandse taferelen. Tijdens de Wammekse Feesten 1978 werd bewust gekozen voor een volksfeest op breugeliaanse wijze.
 
Lambiek staat voor de plaatselijke ambachtelijke brouwerij De Troch.
 
Guy Van Vreckem heeft deze muurschildering al eens bijgewerkt in 1998. Nu was  de muurschildering opnieuw zodanig verweerd dat een grondige restauratie noodzakelijk was.Het Comité Wammekse Feesten 2018 gaf Guy Van Vreckem dan ook de opdracht om deze muurschildering haar vroegere glans terug te geven; een opdracht waarin Guy zeker geslaagd is, besluit Armand.
 
 
Lees ook in Editiepajot Ternat
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mei 2018
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief