DILBEEK verspreidt folder over dienstenonderneming

C21

DILBEEK verspreidt folder over dienstenonderneming

Editiepajot_dilbeek_dienstenonderneming_foto_jean-pierre_schoukens
Schepen Georges De Vliegher, voorzitter van de vzw Dienstenonderneming, Valérie Rousseau (administratief bediende) en Helga Verdoodt (coördinator). - Foto Jean-Pierre Schoukens
 

Deze week valt in de brievenbus van elke Dilbekenaar een folder over de dienstenonderneming Dilbeek vzw. In die folder wordt op een bondige manier uitleg gegeven hoe je in het raam van deze dienstenonderneming voordelige huishoudhulp kunt krijgen die je kan betalen met dienstencheques. In Dilbeek is de nood aan huishoudhulp groot. Op dit ogenblik bedienen 26 werknemers al 170 klanten. Schepen Georges De Vliegher geeft hieronder meer uitleg over het initiatief.

Dienstenonderneming Dilbeek (DOD) vzw, in het leven geroepen door een      samenwerking van gemeente, OCMW en PWA, biedt elke inwoner van Dilbeek     de mogelijkheid een beroep te doen op huishoudelijke hulp in het kader van     dienstencheques. De Raad van Bestuur heeft met de oprichting van dit tewerkstellingsproject aan de nood van de Dilbeekse bevolking willen tegemoet komen en tevens de hand willen reiken aan de zeer specifieke doelgroepmedewerkers ( anderstaligen ) door voor de nodige begeleiding en opleiding te zorgen. Als dienstenonderneming wensen wij de tewerkstelling van kansengroepen te bevorderen en de diversiteit op de werkvloer te stimuleren. Wij zien dit als één van de verantwoordelijkheden van het lokale bestuur.
    
Waar in november 2007 van start werd gegaan met 3 poetsvrouwen, telt de dienstenonderneming intussen reeds 26 werknemers die samen meer dan 170
klanten helpen. De vraag naar huishoudhulp blijft groot en DOD zoekt nog steeds enthousiaste medewerkers om haar dienstverlening verder uit te bouwen.
 
Ondertussen werkt de onderneming zonder gemeentelijke financiële ondersteuning en zit ook op praktisch vlak de onderneming niet stil. Niet enkel heeft de Dienstenonderneming begin oktober 2009 haar intrek genomen in de oude politiegebouwen op de Heetveldelaan 10, er werd tevens een halftijds administratieve kracht aangeworven. Dankzij deze uitbreiding wordt het mogelijk sneller nieuwe medewerkers op te starten wat de wachttijd voor een geschikte huishoudhulp aanzienlijk inkort.
 
 De uitdaging voor 2010 is de medewerkers op regelmatige basis opleidingen laten volgen om hen maximaal in staat te stellen hun opdracht zo goed mogelijk te volbrengen. Binnen ons arrondissement is ruim 50% van de werklozen Franstalig zodat we als onderneming regelmatig kandidaat poetsvrouwen en –mannen hebben die het Nederlands minder goed beheersen. Deze personen wordt gevraagd een verklaring te ondertekenen waarbij ze zich engageren de      Nederlandse taallessen te volgen. Hiermee wordt niet alleen gepoogd de werknemers te helpen bij hun opdracht in onze gemeente, maar de taallessen bevorderen eveneens een betere integratie in onze gemeenschap.
     
In 2010 worden er bijkomend medewerkers aangeworven. De Raad van Bestuur kijkt met belangstelling uit naar medewerkers die in 2010 actief mee willen werken aan het verwezenlijken van de gestelde ambitie. Hou je van huishoudelijk werk, ben je geïnteresseerd in een toffe en afwisselende job en wil je genieten van alle wettelijke voordelen en van een echt arbeidscontract? Of ken je iemand die op zoek is naar een job binnen het huishoudelijk werk? Wenst u zich in te schrijven om gebruik te maken van een huishoudhulp? Neem dan contact op met Helga Verdoodt, de verantwoordelijke van de onderneming.
 
Dienstenonderneming Dilbeek vzw
De Heetveldelaan 10
1700 Dilbeek
 02/ 451 69 10
 
 
Dienstencheques in praktijk
 
Een dienstencheque is een cheque die door een particulier wordt aangekocht om een werkuur dat een werknemer bij hem thuis heeft gepresteerd te betalen. Kortom, de klant beschikt over een huishoudelijke hulp en betaalt zijn of haar werk met dienstencheques. De dienstenonderneming regelt alle formaliteiten op het vlak van aanwerving en bezoldiging van de werknemer.
Gezien alle werknemers werken binnen een contract van onbepaalde duur, kan    een vast uurrooster gegarandeerd worden en krijgt de klant steeds dezelfde    huishoudhulp over de vloer.
 
 De dienstencheques worden gebruikt voor huishoudelijk werk bij de klant thuis of in het kader van een tweede verblijfplaats. Het gaat met andere woorden om taken zoals schoonmaak van het huis, poetsen van ramen, was- en strijkwerk, bereiden van maaltijden en kleine naaiwerkjes. Werkzaamheden zoals het herstellen van een gootsteen, het herstellen van de elektriciteit, behangen of schilderen, het onderhouden van de tuin en kinderoppas zijn niet toegelaten in het kader van de dienstencheques.
 
De dienstencheques zijn verkrijgbaar in boekjes van minimum 10 cheques. Naast de lage kostprijs wordt op de aankoop van dienstencheques een fiscaal voordeel toegekend.
 Concreet
 
Om gebruik te kunnen maken van een huishoudhulp schrijft de klant zich in op de wachtlijst van de dienstenonderneming. Op het inschrijvingsformulier kunnen voorkeuren met betrekking tot duur, frequentie, beschikbare momenten,… worden aangegeven. Bij het zoeken naar een geschikte huishoudhulp wordt hier in de mate van het mogelijke rekening mee gehouden.
 
De wachtlijst wordt opgesteld volgens datum van inschrijving. Dit is echter niet de enige factor die de wachttijd voor een huishoudhulp bepaalt. Ook de specifieke aard van de vraag van de klant, het verloop van de dagelijkse     werking en de mogelijkheid tot nieuwe aanwervingen spelen hierin mee. Niet enkel moeten kandidaten kwaliteitsvol werk leveren en een enthousiaste,    gemotiveerde houding hebben, zij moeten zich ook zelfstandig van en naar de     klant kunnen verplaatsen. Hier wordt bij aanwerving steeds rekening mee gehouden. Er worden klanten gezocht die makkelijk bereikbaar zijn voor de betrokken huishoudhulp.
 
Dienstenonderneming Dilbeek vzw blijft echter niet bij de pakken zitten. Er wordt samengewerkt met verschillende jobkanalen en er worden regelmatig nieuwe kandidaten uitgenodigd. Mensen die bij de dienstenonderneming aan de slag gaan kunnen dan ook rekenen op gunstige arbeidsvoorwaarden zoals een vast contract (min. 20u – max. 38u), vakantiegeld en eindejaarspremie, extra feestdagen volgens het systeem van de gemeente, sociale dekking,…
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jan 2010
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief