Windturbine op Industrialaan in GROOT-BIJGAARDEN

C21

Windturbine op Industrialaan in GROOT-BIJGAARDEN

Editiepajot_windturbines

De gemeenteraad schaart zich unaniem achter het initiatief van de cvba Ecopower om een grootschalige windturbine op te richten op een gemeentelijk terrein aan de Industrialaan in Groot-Bijgaarden. Deze windturbine vormt een cluster met nog twee andere windturbines op het researchpark van Zellik. Het project is daarmee nog niet gerealiseerd, want er zijn nog enkele hindernissen te nemen.

De windturbine komt op de parking achter de gemeentelijke garage, gelegen Industrialaan 1, 1702 Groot-Bijgaarden. De turbine wordt 100 m hoog, de wieken zijn 40 meter lang. Eén turbine levert elektriciteit voor ongeveer duizend gezinnen. De vestigingsplaats is eigendom van de gemeente. De gemeenteraad ging akkoord om Ecopower een recht van opstal voor 22 jaar te verlenen. Dat is de totale exploitatietermijn van een windturbine. Jaarlijks brengt dit recht van opstal de gemeente € 15.000 op, een bedrag dat de gemeente opnieuw wil investeren in eigen energieprojecten.
 
Dilbeek gaat voor 100 % groene stroom. Voor het schepencollege is deze windturbine de eerste stap in het proces. Schepen voor Energie Jef Vanderoost: “Het is een eerste stap in het proces, maar er is nog geen garantie dat het zal lukken maar de gemeente zet zich er volledig voor in’’. Er zijn mogelijke problemen op die locatie met het recht van overgang en de vliegroutes. Windturbines kunnen radarinstallaties verstoren, waarmee militairen het luchtruim bewaken in de omtrek van luchthavens. De discussie hierover is nog lang niet afgelopen. Zo is het niet duidelijk waarom er in België een bredere verbodscirkel wordt getrokken rond luchthavens dan algemeen in Europa (verbod voor diverse storende installaties). Het is ook niet duidelijk of een windturbine de veiligheid van het land überhaupt in het gedrang kan brengen.
 
Schepen Vanderoost werkt ook aan energiebeleidsplan voor de gemeente. “We maken werk van energiebesparing in ons gemeentelijk patrimonium zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. Zo is er al waterkrachtkoppeling gepland bij de nieuwe fase van De Kriebel en zonnepanelen op de nieuwe muziekacademie. We plannen ook zonnepanelen op de Westrand (studie dit jaar) en op de nieuwe gemeenschapslokalen in Pede. Vzw CCD (Westrand) maakt dit jaar ook werk van een energieplan en in de Westrand is vandaag al een groot verschil merkbaar in verbruik dankzij de gevelrenovatie en –isolatie. Er zal samen met EANDIS gekeken worden naar de openbare verlichting (straatlampen) en er wordt op termijn een echt lichtplan opgesteld. Andere domeinen zijn: isolatie, verlichting van gebouwen, stookplaatsrenovaties,… om zelf energie (en dus ook geld) te besparen (naast het zelf opwekken van hernieuwbare energie). De Dilbekenaren leggen massaal zelf zonnepanelen, de gemeente kan niet achterblijven en moet het goede voorbeeld geven”, besluit de schepen van Energie Jef Vanderoost.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jan 2010
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief