DILBEEK - Containerklassen voor Jongslag en ’t Keperke

C21

DILBEEK - Containerklassen voor Jongslag en ’t Keperke

Editiepajot_dilbeek_containerklassen_foto_jean-pierre_schoukens
Op de foto zie je de site in Jongslag waar de nieuwbouw zal worden gerealiseerd. Schepen van Onderwijs Georges De Vliegher maakte een stand van zaken op. - Foto Jean-Pierre Schoukens
 

Zowel de gemeentelijke basisschool Jongslag in het centrum van Dilbeek als de gemeentelijke basisschool ’t Keperke in Itterbeek krijgen containerklassen in afwachting van nieuwbouw.

De dossiers voor de nieuwbouw zijn al ingediend maar de administratieve molen draait langzaam. Momenteel duurt het ongeveer acht jaar alvorens de subsidiërende overheid AGION een subsidie toekent. De kostprijs van de containerklassen voor Jongslag worden op € 68 970, incl. btw geraamd, terwijl deze voor de nieuwe school op € 60 500, incl. btw, worden geraamd. Schepen van Onderwijs Georges De Vliegher maakt hieronder de balans op.

Jongslag
 
In de tweede helft van 2009 heeft het gemeentebestuur beslist om een nieuwbouw op te trekken voor de gemeenteschool Jongslag. De nieuwe constructie wordt tegen de parking achter de kerk Sint-Ambrosius gebouwd. Het worden vier grote klaslokalen, een kleiner lokaal, een medialokaal dat ook als refter zal worden gebruikt en een lerarenlokaal.
 
De huidige toiletten worden vernieuwd en uitgebreid. Ook wordt er een bijkomende overdekking van een gedeelte van de speelplaats uitgewerkt.
 
Het gemeentebestuur heeft het dossier ingeschreven op de wachtlijst van de subsidiërende overheid AGION. Momenteel duurt het ongeveer acht jaar alvorens het subsidiebedrag wordt toegekend.
 
De Vlaamse Regering heeft ruim een jaar geleden gesteld dat er één miljard euro extra beschikbaar is om versneld nieuwe scholen te bouwen, maar tot op heden is dat project nog niet gelanceerd.
 
Het eventueel niet realiseren van het “één miljard project” voor het onderwijs, houdt in dat de geselecteerde scholen op de AGION-wachtlijst blijven staan en nieuw ingeschreven projecten nog langer op de toekenning van hun subsidie moeten wachten.
 
Het gemeentebestuur kan ook kiezen om, in samenspraak met AGION, een bouwpromotor aan te stellen die bij de voorlopige oplevering het gebouw verkoopt of verhuurt aan de gemeente. Het jaar waarin de subsidie dan beschikbaar is, zal AGION de waarde van het gebouw schatten en op dat bedrag de subsidietoelage toekennen.
 
Zodra het voorlopig plan beschikbaar is, zal het gemeentebestuur een keuze maken uit de subsidiemogelijkheden. Wat ook de keuze wordt, het zal nog enkele jaren duren alvorens de nieuwbouw van Jongslag gerealiseerd is en daarom worden er nu twee bijkomende containerklassen aangekocht.
 
Twee containers
 
De huidige container waarin het materiaal is opgeslagen, is volledig versleten. Het materiaal dat er wordt opgeslagen gaat stuk door de vochtigheid en de koude en daarom wordt die container vervangen.
 
De tweede container zal dienst doen als voorlopig leraarslokaal. Gezien het aantal jaren dat deze containers zullen gebruikt worden, is aankopen goedkoper dan huren. Na verloop van jaren behoudt iedere container nog een belangrijke restwaarde.
 
’t Keperke
 
De gemeenteraad gaf op 24 november 2009 het college van burgemeester en schepenen de opdracht om te onderhandelen over de fusie met de kleuterafdelingen in Itterbeek van de Vrije Katholieke Scholen en over de oprichting van een nieuwe school in Itterbeek. In zitting van 23 februari 2010 keurde de gemeenteraad de modaliteiten, vastgelegd in een ontwerp van overeenkomst tussen de schoolbesturen, goed.
 
De overeenkomst omvat:
1.         de situering van de Itterbeekse vestigingen waarmee wordt gefusioneerd.
2.         de beschrijving van de fasen waarin de overdracht aan het gemeentebestuur Dilbeek gebeurt. Zijnde:
2.1       de eerste fase waar met ingang van 1 september 2010 de vestiging De Wip Bettendries overgedragen wordt aan het gemeentebestuur.
Het gemeentebestuur richt, met ingang van dezelfde datum, een nieuwe basisschool op in de St.-Annastraat 1 te Itterbeek. De nieuwe basisschool zal kleuteronderwijs en lager onderwijs aanbieden.
2.2       de tweede fase waar met ingang van 1 september 2011 de
vestiging De Wip 2 “ Kerkstraat” te Itterbeek wordt overgedragen aan het gemeentebestuur Dilbeek en toegevoegd aan de nieuwe basisschool.
Tegelijk wordt via herstructurering door het gemeentebestuur de vestiging ’t Keperke te Itterbeek, toegevoegd aan de nieuwe school.
Het officieel adres van de nieuwe school wordt dan
Keperenbergstraat 37A te 1701 Itterbeek.
Het lager onderwijs wordt van dan af aangeboden in de Keperenbergstraat 37A en het kleuteronderwijs in de vestigingen gesitueerd in de St.-Annastraat en de Kerkstraat te Itterbeek. Het gemeentebestuur gaat in de loop van 2010 een bouwdossier samen stellen om voor de kleuters een nieuwbouw te realiseren.
   
2.3       de afspraken in verband met het gebruik van de eigendom van de kerkfabriek St.-Pieter en de VPW van Itterbeek alsook de verbintenis van het gemeentebestuur Dilbeek in verband met de rechten en plichten van de personeelsleden bij het overnemen van de onderwijsinstellingen. De overname gebeurt op het verzoek van de personeelsleden en met behoud van rechten.
 
Om op 1 september 2010 in de St.-Annastraat de nieuwe school op te starten, zijn er naast het huidig paviljoen voor kleuters, nog twee bijkomende containerklassen nodig. De nieuwe school zal op 1 september 2010, naast de aanwezige kleuterklassen, een eerste leerjaar hebben. In de tweede containerklas wordt de administratie en directie van de nieuwe school onder gebracht.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2010
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief