DILBEEK - Vlaanderen stimuleert gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking

C21

DILBEEK - Vlaanderen stimuleert gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking

Leeuw

Zeventien gemeenten sluiten met de Vlaamse overheid een nieuwe convenant gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking voor de periode 2008-2010. In deze driejaarlijkse overeenkomst spreekt de gemeente met de Vlaamse overheid af hoe ze het lokale Noord-Zuidbeleid vorm en inhoud geeft. Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois subsidieert de gemeenten voor de uitvoering van het beleid. Hij maakt daarvoor in totaal 2,26 miljoen euro vrij.

Voor het Pajottenland is Dilbeek bij de geselecteerden.
 
Negentien gemeenten hebben vandaag al een convenant lopen voor de periode 2006-2008. Samen de 17 nieuwkomers heeft de Vlaamse overheid nu dus met 36 een actief samenwerkingsverband rond ontwikkelingssamenwerking. Samen met de lopende convenants in Kortenberg, Zemst en Etterbeek zijn Vlaams-Brabant en Brussel goed voor 8 van die 36 convenants.
 
De nieuwe convenants in Vlaams-Brabant en Brussel zijn alle vijf verlengingen van lopende convenants. De gemeenten begeven zich dus niet bepaald op onbekend terrein. Zo heeft Dilbeek een stedenband met Stellenbosch (Zuid-Afrika) en focust daarbij ondermeer op sociale zaken en de samenspraak met het middenveld.
 
Sinds 2005 sluit de Vlaamse overheid met steden en gemeenten een drie jaar durende convenant ontwikkelingssamenwerking. Met de convenants en de bijhorende subsidies wil de Vlaamse overheid de lokale besturen aanmoedigen om zelf een goed uitgebouwd Noord-Zuidbeleid te voeren. Gemeenten moeten het debat over ontwikkelingssamenwerking, duurzame ontwikkeling en mensenrechten stimuleren. De Vlaamse overheid verwacht dat ze het Noord-Zuidbeleid een plaats geven in hun organisatiestructuur (het aanstellen van een bevoegde ambtenaar of dienst en het oprichten van een adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking). Gemeenten die een zogenaamde ‘stedenband’, een nauwe samenwerking met een gemeente in het Zuiden, sluiten krijgen hiervoor extra subsidies.
 
Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois hoopt dat de volgende jaren nog meer lokale besturen een convenant zullen sluiten.
“Ik wil zoveel mogelijk Vlamingen aansporen om hun steentje bij te dragen tot ontwikkelingssamenwerking. Gemeenten slagen er duidelijk in burgers te betrekken bij hun solidariteitsbeleid met het Zuiden. De drempel is laag en mensen voelen zich er sterker bij betrokken. Een zusterband met een gemeente uit het Zuiden werkt nog sterker omdat solidariteit een gezicht krijgt,” aldus minister Bourgeois.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 apr 2008
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief