DILBEEK - Fier op Zuster Lutgardis

C21

DILBEEK - Fier op Zuster Lutgardis

Zuster_lutgardis_foto_editiepajot__2_
 
Zuster_lutgardis_foto_editiepajot__6_
Zuster_lutgardis_foto_editiepajot
Zuster_lutgardis_foto_editiepajot__1_
Zuster_lutgardis_foto_editiepajot__3_
Zuster_lutgardis_foto_editiepajot__4_
Zuster_lutgardis_foto_editiepajot__5_
 

Woensdagavond ontving het gemeentebestuur van Dilbeek Zuster Lutgardis, Provinciaal van de Zusters van Don Bosco op het gemeentehuis van Dilbeek. Zuster Lutgardis Craeynest (70), afkomstig van Marke bij Kortrijk, staat de komende vier jaar aan het hoofd van de Unie van de Conferentie van Hogere Oversten. Deze unie telt 400.000 religieuze leden van alle congregaties uit 26 Europese landen. Zuster Lutgardis en haar staf houden kantoor in Brussel. Van daar uit bereidt de Unie de tweejaarlijkse congressen voor. De komende vier jaren worden voor Zuster Lutgardis vooral jaren van reizen. Met een hoofdkwartier in Brussel kan Zuster Lutgardis verder verblijven in het klooster in Groot-Bijgaarden. In 2010 zijn de Zusters van Don Bosco overigens een eeuw aanwezig in Groot-Bijgaarden. Zuster Lutgardis kreeg behalve bloemen het boek ,,5.000 Bodegemnaren’’ en de dichtbundel ,,Voorjaar in Dilbeek’’ aangeboden. Burgemeester Stefaan Platteau hield de toespraak, die hieronder integraal wordt weergegeven.

 ,,Mark of Marke betekent grenspaal. En het is in Marke, aan die grenspaal met Kortrijk enerzijds en Wallonië anderzijds dat zuster Lutgardis Craeynest, Zuster Provinciaal, is geboren. Als we haar zien en weten wat ze allemaal op de schouders neemt, zal die geboorte eigenlijk niet zo lang zijn geleden. In de mate dat als ik het zo oneerbiedig mag uitdrukken, kan zeggen dat Zuster Provinciaal een West-Vlaamse bakkersdochter is, de derde uit een gezin van acht.
 
Van huis uit kreeg ze de zin voor werken mee, voor orde en netheid, het vermogen om door te zetten en, niet te onderschatten, een ingeboren drang naar sociale solidariteit en uiteraard een uitgesproken religiositeit. Van solidariteit gesproken. Bij de familie Craeynest was de regel: vijf jaar voor thuis werken, wat zij ook deed: van 57 tot 62 gaf ze les in Kortrijk, in 1962 trad ze in het klooster van de Zusters van Don Bosco, in 1965 vond de professie plaats in het klooster van Groot-Bijgaarden.
 
Men had vlug de kwaliteiten van Zuster Lutgardis opgemerkt want spoedig stuurde men haar naar Italië (Turijn) om bij te studeren, wat meebracht dat Zuster Lutgardis licentiaat werd in de pedagogie en licentiaat in de godsdienstwetenschappen. Dit laatste diploma haalde ze in Leuven.
Daarna volgden de taken op elkaar:
72-80: acht jaar novicemeesteres in Heverlee
80-88: Provinciaal in Groot-Bijgaarden
88-94: weer naar Heverlee
94-2000: overste aan de Universiteit van Rome
2000-2008: Zuster Provinciaal in Groot-Bijgaarden
 
En nu, de zwaarste taak, die ons in België, in Vlaanderen, in Dilbeek met zoveel fierheid vervult: Zuster Lutgardis werd aangesteld aan het hoofd van 400.000 religieuzen in Europa, mannen en vrouwen uit 26 landen’’.
 
In onze toch nog altijd mannenmaatschappij: een religieuze vrouw aan de top, met een Portugees als ondervoorzitter. Het moet kunnen. Als man zeg ik: gelukkig meer en meer. Religieuze vrouwen hebben het trouwens altijd goed gedaan in onze contreien. Denken we maar aan Hadewych in het Zoniënwoud, Alena en Wivina in onze gemeente.
Lutgardis kan er gerust bij, temeer zij bij de grenspaal Marke niet is gebleven, maar over de grenzen heen, haar boodschap met zeer veel overtuiging dagdagelijks verkondigt over heel Europa en nog meer. In naam van ons gemeentebestuur feliciteren we haar en haar medezusters van harte. Een betere ambassadeur voor Dilbeek konden we moeilijk uitdenken. We bespreken dan ook in het college welke passende eretitel wij aan Zuster Lutgardis kunnen toekennen.’’. Stefaan Platteau, burgemeester van Dilbeek.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 apr 2008
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 16 nov 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 23 okt 2021
Sam Herremans | 11 okt 2021
Sam Herremans | 10 okt 2021

archief