Japanse journalisten op zoek naar Breugel in SINT-ANNA-PEDE

C21

Japanse journalisten op zoek naar Breugel in SINT-ANNA-PEDE

Editiepajot_pede_0_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_pede_1_foto_merckx
 

Japanse journalisten komen in Sint-Anna-Pede (Dilbeek) zoeken wat al jaren Japan in de ban houdt: het genie van Pieter Bruegel de Oude.
Er is geen ander land ter wereld waar de belangstelling voor Bruegel zo overweldigend is. In de herfst van dit jaar is er in Japan weer een tentoonstelling over Breugel.

Sedert 1972 volgt daar de ene tentoonstelling op de andere. Ook in de herfst van dit jaar zal weer een tentoonstelling drie grote steden aandoen.
Japanners vinden Bruegel de grootste landschapsschilder ooit, zeker uit West-Europa.
 
Albrecht de Schrijver, coördinator van het openlucht-Bruegelmuseum Dilbeek: “Niemand anders heeft, zoals hij, de pracht van de natuur weergegeven, in de wisselende seizoenen. Niemand anders heeft, zoals hij, de volksmens afgebeeld zoals hij werkelijk en natuurlijk is, bij het werken en het feesten, bij het eten en het drinken, bij het dansen of het ruziën. Hij observeerde als geen ander vlijmscherp de maatschappij met alle deugden en ondeugden die van alle tijden zijn. Bruegel is als schilder universeel en tijdloos”.
 
Bij de volgende tentoonstelling willen Japanse perslui vooraf nog meer informatie brengen over de vele aspecten van Bruegel’s genie en laten hiervoor zelfs een andere wereldreis vallen.
Zij bezochten het openlucht-Bruegelmuseum te Sint-Anna-Pede (Itterbeek/Dilbeek). Daar staan grote, kleurechte en weerbestendige reproducties van de mooiste landschappen van Bruegel. In enkele uren maakt men er een virtuele wereldreis langs de musea over de hele wereld waar de originelen hangen.
Bovendien ziet men op deze grote reproducties veel beter de kleinste details dan op de originelen die men in de musea niet nabij mag komen.
 
De reproducties staan er in de vrije natuur, in de Pedevallei, die Bruegel zo sterk heeft geïnspireerd. Waar men nog koeien ziet zoals op de schilderijen. Waar men nu nog altijd de kerken, watermolens en andere elementen kan zien die Bruegel in zijn werken plaatste.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief