DILBEEK - Een eeuw “Zusters Van Don Bosco”

C21

DILBEEK - Een eeuw “Zusters Van Don Bosco”

Editiepajot_dilbeek_zusters_van_don_bosco_foto_kos__1_
Foto's Kos
 
Editiepajot_dilbeek_zusters_van_don_bosco_foto_kos
Foto's Kos
 

Onder een zonovergoten hemel werd op zaterdag het eeuwfeest gevierd van de aanwezigheid van de Zusters Van Don Bosco in Groot-Bijgaarden: 1910-2010.

“100 jaar in dienst van God en de mensen, in het spoor van Don Bosco en Maria Mazzarello” is de gouden draad die deze feestdag doorweeft en waar ruim 350 genodigden willen om danken en de zusters in de bloemetjes zetten. Om dit gebeuren mee te vieren mochten we de aanwezigheid van zr. Marie Dominique Mwema, lid van de hoofdraad van de Zusters Van Don Bosco te Rome, onder ons hebben.
 
Een jaar lang werd door een werkgroep van zusters, leerkrachten, medewerkers en vrienden van Don Bosco uit Groot-Bijgaarden hard gewerkt om deze feestdag voor te bereiden. Het zou en moest een spetterende dag worden voor de salesiaanse familie en de opvoedende gemeenschap van Groot-Bijgaarden. Enkel het weer konden ze niet voorzien, maar de weergoden zorgden ervoor dat al het geplande schitterend in het licht werd gezet. Als hoogtepunt van de dag werd iedereen tegen elf uur verwacht in de turnzaal van de Don Bosco school, het vroegere “Maria Mazzarello Instituut”, waar allen zich verzamelden om Eucharistie te vieren. Voor deze gelegenheid werd de sportzaal prachtig versierd door symbolische kleuren van wit en blauw en gehuld in een bloemenpracht die geschonken werd door ruim alle bloemisten van Dilbeek. Het gelegenheidskoor van zusters, (oud)-leerkrachten en leerlingen onder leiding van Peter Leys gaf de inzet voor het begin van de viering: “Alles begon met God”. Ja, alles begon inderdaad met God die de oorsprong is van alle leven en elk nieuw begin. Zo inspireerde Hij Don Bosco en Maria Mazzarello om met hun pedagogische liefde nieuw leven te schenken aan jongeren. “100 jaar geleden werd in Groot-Bijgaarden een salesiaans boompje geplant en is tot op vandaag een stevige boom geworden…”, zo verwoordde het zr. Marie Dominique in haar welkomstwoord. Zij bracht de boodschap over van de algemene overste van de Zusters Van Don Bosco: “In naam van zr. Yvonne Reungoat wil ik mijn dank uitdrukken tot jullie allen voor de bezieling die jullie hebben gebracht en nog brengt, een bezieling die aan duizenden jongeren en kinderen leven bracht. Opvoeden bouwt toekomst. Ja, dank aan u allen en hartelijk gefeliciteerd. Vandaag is een dag om te danken en intens gelukkig te zijn.”
“Liefde, vriendschap en vreugde”, zijn de drie kernwoorden die Jos Claes, provinciaal van de salesianen, in zijn homilie ter sprake brengt en die uit het evangelie van Johannes naar ons toe blijven klinken: “heb elkaar lief”. Dit hebben de ruim 200 zusters beleefd die in Groot-Bijgaarden hebben gewoond en er het beste van zichzelf hebben gegeven. De provinciaal verwoordt het zo: “wanneer wij vandaag dankbaar samen zijn om honderd jaar Zusters Van Don Bosco in Groot-Bijgaarden dan mogen deze drie woorden opnieuw klinken. Een eeuw lang werden ze hier door de zusters geleefd, beleefd en doorgegeven aan kinderen en jongeren, aan de salesiaanse familie en aan lekenmedewerkers, aan vrienden en parochies.”
Bij het aanbrengen van de offergaven werd op sterk symbolische manier een eeuw opvoeding in de geest van Don Bosco naar voor gebracht. Naast de klassieke symbolen van bloemen, licht, vreugde, brood en wijn werd het opvoedingsproject – vrijheid, verbondenheid, verantwoordelijkheid en het kruis – naar voor gebracht. Ook de registers met de namen van alle zusters die tijdens de 100 jaren in Groot-Bijgaarden leefden werden aangebracht als uiting van tastbare dankbaarheid voor elk van hen.
Het werd een prachtige viering waar elk woord, elke muzieknoot een loflied was voor onze God die doorheen bezielde mensen Zijn warme liefde kenbaar en voelbaar maakt.
Na de communie werd heel de zaal tot ontroering gebracht door de prachtige stem van Sieglinde Baeyens, zelf oud-leerling van MMI, die het “Ave Maria” van Gounod zong. Hemels klonk het !
Zr. Marie Dominique kreeg in het begin het woord om de viering in te leiden en op het einde van de viering nam ze gezwind opnieuw het woord, totaal onverwacht, om zr. Thérèse Angelet, provinciale van de Zusters Van Don Bosco, een geschenk aan te bieden.
Na deze plechtige en prachtige Eucharistieviering werd het feest verder gezet en de fanfare van Groot-Bijgaarden zette de receptie in. Met heerlijke broodjes en typische streekbieren werd het nu hoog tijd om elkaar te ontmoeten en in vreugde en gezelligheid verleden en toekomst onder woorden te brengen en elkaar te danken om zoveel.
Het kwartet van de familie Gorsen mocht de fototentoonstelling officieel openen. Om 14uur verzamelde iedereen zich terug in de turnzaal voor het tweede deel van de feestdag. Nadat leerlingen van het vierde jaar een swingende djembé voorstelling brachten konden de genodigden genieten van een videomontage van 100 jaar Zusters Van Don Bosco, gisteren, vandaag en morgen.
Zr. Thérèse Angelet viel de eer te beurt om haar dankwoord uit te spreken. Eerst gaf ze op een sprankelend, enthousiaste wijze een stukje geschiedenis weer vanaf het prille begin in 1910 tot nu, anno 2010. Ze vertelde hoe de eerste 5 zusters hun intrek namen in een huurhuis in de Brusselstraat nr. 247. Van daaruit werd verder uitgekeken om een stuk grond aan te kopen om een gepast klooster te bouwen. Gaandeweg de jaren werd het complex steeds groter. Wat eens begon met 50 kleuters en 40 meisjes in de lagere school, is nu uitgegroeid tot een Don Bosco school met ruim 1100 leerlingen en verschillende nieuwe gebouwen, het internaat met 33 meisjes, twee basisscholen, de creaclub en heel wat inzet van zusters in de parochies St. Egidius en Savio.
De leerlingen van het 4de jaar economie zongen een passend lied voor deze dag: “oh happy day”!
Ja, het was een gelukkige dag, vol dankbaarheid en vreugde om 100 jaar inzet van zusters en een heel netwerk van medewerkers en vrienden om zich heen. Een eeuw lang waren ze als een sterke stam, stevig geworteld in de geest van Don Bosco en Moeder Mazzarello. Al die tijd zijn ze “eropuit gegaan”, zoals Jezus in het evangelie hen opdroeg en hebben ze “overvloedig vrucht gedragen, die blijvend zijn”.
En nu op naar de volgende 100 jaar.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2010
Gerrit Achterland
Kos
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief