DILBEEK- Subsidies voor restauratie kasteel-gemeentehuis en huisje Mostinckx

C21

DILBEEK- Subsidies voor restauratie kasteel-gemeentehuis en huisje Mostinckx

Gemeentehuis_dilbeek
 

Eindelijk subsidies voor restauratie kasteel-gemeentehuis 

 Vlaams minister van Financiën, Begroting en Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen heeft een premie goedgekeurd voor de restauratie van het kasteel-gemeentehuis. Zoals bekend, verkeren het dak en verschillenden ramen in slechte staat. De werken werden eerder geraamd op 828.457 euro. Daarvan betaalt de Vlaamse Gemeenschap 661.605, de rest wordt netjes verdeeld door de provincie (20 %) en de gemeente (20 %).
 Eind deze maand gaat de dienst Patrimonium aan tafel zitten met de ontwerper om het dossier te actualiseren en de aanbesteding voor te bereiden. In najaar worden de offertes verwacht zodat naar alle verwachtingen de restauratie van het kasteel-gemeentehuis in de lente van 2009 kan starten. Het schepencollege besliste in zijn jongste zitting ook de signalisatie in het gemeentehuis te vernieuwen naar analogie met de Kasteelhoeve, waarbij de tekst op de borden op een eenvoudige manier kan worden aangepast. Er wordt voor dit dossier aan verschillende aannemers een prijsofferte gevraagd.
 
 Ook subsidies voor huisje Mostinckx
 
 Vlaams minister van Financiën, Begroting en Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen heeft eveneens een premie goedgekeurd voor de restauratie van het huisje Mostinckx in het centrum van Sint-Martens-Bodegem. De restauratie van het huisje wordt geraamd op 482.156 euro, waarvan de Vlaamse Gemeenschap 373.605 euro draagt. De rest wordt net zoals voor het kasteel-gemeentehuis netjes verdeeld onder de provincie en de gemeente.
 Het oude lemen Huisje Mostinckx op het Dorpsplein in Sint-Martens-Bodegem is 450 jaar oud.  Het is een beschermd pand gaat. Daarom worden de werken voor 80 procent gesubsidieerd. Het huisje aan de voet van de kerk op het Dorpsplein in Sint-Martens-Bodegem is een van de laatste getuigen van de traditionele leembouw in deze regio. Tot ver in de negentiende eeuw waren de lemen hoevetjes in het Pajottenland de meest voorkomende behuizing. Het pand bekoorde generaties van schilders, tekenaars en fotografen. Door verwaarlozing stortte een deel van het woonhuis in 1999 in. Dilbeek kocht het pand enkele maanden later en stelde al in 2001 een architect aan voor de uitwerking van een restauratiedossier. Over de toekomstige bestemming van het pand is er nog geen definitieve beslissing.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 apr 2008
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024

archief