DILBEEK - Dilbeek geselecteerd voor convenant ontwikkelingssamenwerking

C21

DILBEEK - Dilbeek geselecteerd voor convenant ontwikkelingssamenwerking

Minister Bourgeois maakte bekend dat Dilbeek bij de zeventien steden en gemeenten is die geselecteerd worden voor een convenant gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking 2008-2010. Concreet houdt dit in dat Dilbeek in 2008, 2009 en 2010 telkens 51.100 euro van de Vlaamse overheid ontvangt om het beleid op het vlak van ontwikkelingssamenwerking te ondersteunen en waar kan te verbeteren. De subsidie wordt uitgekeerd wanneer het goedgekeurd jaarlijks actieplan volledig wordt uitgevoerd.

 
De geselecteerde gemeenten zijn: Lommel, Aalst, Gent, Evergem, Bornem, Brasschaat, Edegem, Mechelen, Bierbeek, Dilbeek, Herent, Leuven, Ieper, Koksijde, Kortrijk, Oostende en Brussel (stad). Negentien gemeenten hebben vandaag al een convenant lopen voor de periode 2006-2008. Met de zeventien nieuwkomers erbij heeft de Vlaamse overheid nu met 36 gemeenten een actief samenwerkingsverband rond ontwikkelingssamenwerking. Met de convenants en de bijbehorende subsidies wil de Vlaamse overheid de lokale besturen aanmoedigen om zelf een goed uitgebouwd Noord-Zuidbeleid te voeren.
 In Dilbeek hebben verantwoordelijken van de sociale dienst, de jeugddienst, de preventiedienst en de milieudienst samen met de Raad voor Internationale Samenwerking, de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten en de Zuid-Afrikaanse collega’s aan de stad Stellenbosch een sterk onderbouwd aanvraagdossier opgemaakt. De gemeenteraad en het schepencollege keurden dit goed en alles werd in september 2007 overgemaakt aan de Vlaamse Gemeenschap. De goedkeuring vormt een erkenning dat de Dilbeekse ontwikkelingssamenwerking op een goed spoor zit.
Dilbeek plant de komende drie jaar opnieuw heel wat initiatieven om ontwikkelingssamenwerking aan het brede publiek voor te stellen: van Dilbeek een FairTrade-gemeente maken, ondersteuning van het Afrika Filmfestival, de wereldweek tijdens de paasvakantie en het Vijverfestival voor wat betreft de wereldmarkt, wereldmuziek en workshops.
Daarbij komt de samenwerking met Stellenbosch in Zuid-Afrika. Deze wordt verder uitgebouwd op vlak van jeugdwerking, AIDS- en drugpreventie. Na het bezoek van de delegatie aan Dilbeek staat dit najaar een tegenbezoek op het programma.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 apr 2008
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024

archief