Politie DILBEEK voert campagne aan spoorwegovergangen

C21

Politie DILBEEK voert campagne aan spoorwegovergangen

Editiepajot_dilbeek_campagne_spoorovergangen_foto_jean-pierre_schoukens
De politie wil met deze actie wijzen op de gevaren aan de spoorwegovergangen. Een primeur voor België. - Foto © Jean-Pierre Schoukens
 

Vanaf vandaag, de eerste schooldag, tot het einde van de maand september houdt de politie van Dilbeek in samenwerking met Infrabel en Securail, de veiligheidsdienst van de NMBS-holding, een preventieve campagne aan de drie spoorwegovergangen in Dilbeek, Groot-Bijgaarden en Sint-Martens-Bodegem. Een primeur voor België. Op de eerste dag betrapte de politie al drie pendelaars in Dilbeek die het rood signaal negeerden. Ze kwamen er vanaf met een waarschuwing. Vandaag volgende maand volgen er (zware) boetes.

Nog maar al te vaak overtreden automobilisten en andere weggebruikers de wegcode aan de spoorwegovergangen en veroorzaken zo gevaarlijke verkeerssituaties. Dagelijks merkt de politie inbreuken vanuit het politiekantoor langs de Stationsstraat in Dilbeek. Dat zette Pascal De Klerck, operationeel verantwoordelijke voor verkeer bij de politie van Dilbeek, aan om deze campagne te organiseren.
De hele maand vatten politiemensen post aan de drie spoorwegovergangen in Dilbeek. Daar delen ze folders van Infrabel uit over de gevaren aan de spoorwegovergangen als je de signalisatie niet respecteert. De politie geeft ook een woordje uitleg bij de folder. Bovendien krijgt iedereen een meetlatje van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). In de drie stations van Sint-Martens-Bodegem, Groot-Bijgaarden en Dilbeek worden ook posters opgehangen die de aandacht op deze campagne trekken.
De politie van Dilbeek krijgt voor deze campagne de hulp van Infrabel en Securail, de veiligheidsdienst van de NMBS-holding. Op regelmatige tijdstippen komen zij de politie-inspecteurs bijstaan aan de spoorwegovergangen.
Primeur
Bram De Saedeleer, woordvoerder van Infrabel, juicht deze campagne toe. “Infrabel voert voortdurend campagne over de gevaren aan een spoorwegovergang. Deze actie van de politie van Dilbeek kan alleen maar de boodschap versterken. De campagne in Dilbeek is overigens een primeur voor het hele land. Bij mijn weten heeft nog geen enkel politiekorps een dergelijk initiatief ondernomen. Dit kan een aanzet voor de andere politiekorpsen zijn’’.
Nut
De campagne heeft meer dan zijn nut: wekelijks gebeurt er één ongeval en maandelijks valt er één dode te betreuren aan de Belgische overwegen. Ook in Dilbeek gebeurden al ongevallen aan de spoorwegovergangen.
In de folder van Infrabel wordt dieper ingegaan op het fenomeen. De risico’s zijn er, ze mogen niet geminimaliseerd worden. De treinen rijden almaar sneller en maken minder lawaai. Een trein is heel snel bij u. Er wordt nog al vlug vergeten dat een trein niet kan uitwijken zoals een auto. Bij een botsing met een trein is het risico op een dodelijk afloop veertig keer hoger dan bij een ongeval met een auto.
Boete
Wie deze maand tegen de wegcode aan de spoorwegovergangen zondigt, komt er van af met een waarschuwing, vanaf oktober treedt de politie van Dilbeek repressief op. Wie de veiligheidsregels niet respecteert, riskeert zelfs al een voetganger een veroordeling door de politierechtbank. De boete varieert tussen 200 en 2.750 euro en een verlies van het recht tot sturen tot mogelijk vijf jaar. Dit is nog een zwaardere overtreding dan door het rood licht rijden.
Wat moet u dan doen?
1) Zodra de rode lichten branden, mag u de spoorweg niet meer oversteken, ook al zijn de slagbomen nog niet naar beneden.
2) Zijn er geen slagbomen noch lichten aan de overweg, dan moet je vertragen en pas de sporen oversteken als ze in beide richtingen volledig vrij zijn.
3) steek enkel de sporen over als je zeker bent dat je ze in één keer kan oversteken.
4) Blijf altijd achter de gesloten slagbomen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 sep 2010
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief