West-Vlamingen verankerd in DILBEEK

C21

West-Vlamingen verankerd in DILBEEK

Editiepajot_dilbeek_55_jaar_west_vlamingen_foto_jean-pierre_schoukens
Burgemeester Stefaan Platteau, zelfs een West-Vlaming van afkomst en gemeenteraadslid Jan Margot met Brugse wortels, geflankeerd door het bestuur van de jubilerende vereniging. - Foto © Jean-Pierre Schoukens
 

Burgemeester Stefaan Platteau en gemeenteraadslid Jan Margot hebben op het gemeentehuis de streekvereniging ‘West-Vlamingen Dilbeek’’ ontvangen naar aanleiding van haar 55-jarig bestaan. De streekvereniging, voorheen de Bond van West-Vlamingen genoemd, telt vandaag ongeveer 200 leden. Het West-Vlaams is nooit ver weg in Dilbeek. Burgemeester Platteau overhandigde samen met Jan Margot een tinnen ‘platteauke” als aandenken aan deze verjaardag.

“Wieder sin aangespoelden’’, zo begon burgemeester Platteau, zelf uit het West-Vlaamse Kaster afkomstig, zijn openingsrede. En gelukkig maar dat die aangespoelden er geweest zijn, want anders had het risico op verfransing vandaag nog groter geweest. We moeten wel zeggen dat Dilbeek de West-Vlamingen goed ontvangen heeft, zei de burgemeester. De stichters van de streekvereniging zijn intussen allemaal overleden, maar de vereniging zal blijven bestaan, want het huidig bestuur met als voorzitter Karel Breyne blijft voluit gaan voor de vereniging.
Voorzitter Karel Breyne plaatste wel enkele kanttekeningen in zijn toespraak. Het ledenaantal krimpt, maar “we houden vol”, zei hij. Hij haalde er zelfs een Latijnse leuze bij: non est viri timere sudorem. (Het is niet dapper om zweet te vrezen). Karel Breyne: “De mentaliteit bij de mensen is veel veranderd, maar niettemin heeft een aantal activiteiten nog altijd succes, de traditionele nog het meest’’.
De organisatie van die activiteiten moet sinds de viering van zondag met een afgeslankt bestuur want penningmeester Wilfried Provoost stopt er mee na 33 jaar trouwe dienst. Een verdere reductie van het bestuur – nu nog vijf leden - kan wel eens problemen opleveren, zei Karel Breyne. Hij hoopt dat nieuwe kandidaten zich melden. Maar de streekvereniging is vastberaden het zestigjarig bestaan te vieren in 2015.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 okt 2010
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief