DILBEEK - Japanners leren Bruegel nog beter kennen

C21

DILBEEK - Japanners leren Bruegel nog beter kennen

Editiepajot_pede_0_foto_merckx
Japanse journalisten op bezoek in Sint-Anna-Pede. (Archief EP)
 

"The world of Bruegel in Black and White from the collection of the Royal Library of Belgium". Dat is de titel van een reizende tentoonstelling (Tokio, Nijgata en Kyoto) die momenteel in Japan loopt en die zorgt voor de valorisatie van één van de pareltjes van het Prentenkabinet .

Albrecht de Schrijver, coördinator van het openlucht-Bruegelmuseum Dilbeek: “Het volledige gegraveerde werk (84 prenten) naar tekeningen van Pieter Bruegel de Oude van 1554 tot 1569 worden er getoond, samen met een vijftigtal werken van andere kunstenaars, tijdgenoten van Bruegel; ook deze laatste werken zijn exclusief afkomstig uit de verzamelingen van de Nationale Bibliotheek”.
 
De tentoonstelling richt de schijnwerpers op de verfijning en de verscheidenheid van Bruegels werk: menselijke deugden en ondeugden, geïllustreerd met spreekwoorden en danteske voorstellingen (waarvoor hij inspiratie vond bij Hiëronymus Bosch), kermissen, het werk op het veld, dorpstaferelen, berglandschappen, mooie zeegezichten, prachtige schepen.
 
Albrecht de Schrijver: “De nadruk ligt dus op het rijke genie van Bruegel en op het cruciale belang van zijn samenwerking met de uitgever-graveerder Hiëronymus Cock, zowel bij de keuze van de onderwerpen als bij de verspreiding van de werken tot ver buiten Europa. Die uitgeverij, "In de Vier Winden" genaamd, werd in 1548 in Antwerpen opgericht. Nu is ze ook in Japan bekend, dankzij het uitzonderlijke erfgoed van de Nationale Bibliotheek. En dankzij deze tentoonstelling opgevat, opgezet en geleid door (de Japanse) Prof. em. Yoko Mori, een van de beste Bruegelkenners ter wereld...Omwille van haar buitengewone verdiensten werd z , al jaren geleden, benoemd tot Ridder in de Kroonorde”.
 
Begin mei kwamen ook japanse journalisten naar Sint-Anna-Pede (Dilbeek) zoeken naar wat al jaren Japan in de ban houdt: het genie van Pieter Bruegel de Oude. Zij waren er ook als voorbereiding op de tentoonstelling die momenteel loopt in Japan. Er is geen ander land ter wereld waar de belangstelling voor Bruegel zo overweldigend is.
 
Sedert 1972 volgt daar de ene tentoonstelling op de andere.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 okt 2010
Felix Merckx
Archief EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief