DILBEEK steekt Trammuseum handje toe

C21

DILBEEK steekt Trammuseum handje toe

Trammusseum_schepdaal_foto_steven_walravens
Trammusseum_schepdaal_foto_steven_walravens__1_
Trammusseum_schepdaal_foto_steven_walravens__2_
Trammusseum_schepdaal_foto_steven_walravens__3_
 

Een afvaardiging van vzw Erfgoed Vlaanderen, pachter van het Trammuseum in Schepdaal, heeft overleg gepleegd met schepen van Toerisme Willy Segers en vertegenwoordigers van de gemeentelijke diensten Openbare Werken en Groen. Er werd nagegaan welke mogelijke logistieke taken de gemeente Dilbeek op zich kan nemen. De delegatie maakte een rondgang in en langs het Trammuseum en maakte enkele afspraken. Dilbeek wil op die manier de heropening bespoedigen van het Trammuseum dat intussen al tien jaar gesloten is voor het publiek maar een geweldige toeristische troef is.

De Groendienst zal assistentie verlenen bij het verhakselen en opruimen van snoeihout dat er reeds lange tijd ligt opgestapeld. Tevens zal zij dit jaar het snoeien van de haag langsheen de Wijngaardstraat verzorgen. Ook bij de onkruidbestrijding op het binnenplein zal de Groendienst betrokken worden.
 
De dienst Openbare Werken zorgt voor het vervoer van snoei-, bouw- en kleinere afval. Ook een partij oude tramdeuren en wat ouder trammaterieel wordt naar een soortgelijke site van De Lijn in Weelde getransporteerd. De dienst OW kijkt ook toe op het oordeelkundig sorteren van de afval door de werklieden van Erfgoed Vlaanderen. De kleinere afvalhoeveelheden brengen werklieden van Erfgoed Vlaanderen zelf naar het containerpark. Tenslotte zullen enkele werklieden van de dienst OW ook bijstand verlenen bij het herstellen van een groot raam uit de achterste loods, dat beschadigd werd na een winterstorm.
De dienst Patrimonium levert twee werklieden die samen met personeelsleden van Erfgoed Vlaanderen de grote houten poorten van de loodsen een nieuwe laag verf zullen bezorgen.
 
Met de Milieudienst is overeengekomen dat de diensten van het Buurtspoorwegmuseum Schepdaal een toegangskaart krijgen voor het gemeentelijk containerpark voor het wegbrengen van kleinere afval.
 
Hiermee wordt alvast tegemoet gekomen aan enkele dringende vragen vanwege Erfgoed Vlaanderen en het Buurtspoorwegmuseum Schepdaal. Beiden beschouwen de gemeente Dilbeek als bevoorrechte partner in het opnieuw ontsluiten van deze cultuurhistorische site met streektoeristisch informatiepunt en educatief centrum. Ze willen op korte termijn ook samenwerken met de gemeentelijke vzw Dilbeeks Erfgoed en Toerisme.
 
Schepen voor Cultuur en Toerisme, Willy Segers, ondersteunt deze nieuwe dynamiek in het dossier ‘Trammuseum’. Ook op regionaal en provinciaal niveau ziet hij mogelijkheden om de gemeente Dilbeek opnieuw ‘haar museum’ te laten verkrijgen. Onder meer kaartte hij vorige week bij de provincie Vlaams-Brabant alvast de aanleg van wandel- en fietsknooppunten langsheen het Trammuseum aan. De vermoedelijke uitvoering hiervan is voorzien voor 2010. Ook andere Dilbeekse toeristische trekpleisters kunnen hier ongetwijfeld van genieten en tegelijkertijd verhogen de fiets- en wandelmogelijkheden binnen de gemeente. Op niveau van de Vlaamse Gemeenschap zijn momenteel de onderhandelingen lopende om de restauratieplannen nu definitief goed te keuren en uit te voeren.
 
Het voltallige schepencollege gaf zijn fiat voor deze logistieke ondersteuning aan het Trammuseum Schepdaal. Het kan het regionaal toerisme in deze regio van Vlaams-Brabant en Dilbeek enkel maar positief beïnvloeden. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 apr 2008
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 mrt 2024
Marc Colpaert | 28 feb 2024

archief