DILBEEK - Eerste voorstel voor herinrichting Bodegemstraat

C21

DILBEEK - Eerste voorstel voor herinrichting Bodegemstraat

Editiepajot_werken_2010_p200

Het studiebureau Arcadis heeft aan de commissie voor gebiedsgebonden materies een eerste voorstel overgemaakt voor de herinrichting van de Bodegemstraat – Ternatstraat vanaf de Suikerbergstraat tot de grens met de gemeente Ternat met inbegrip van de heraanleg van het Dorpsplein in Sint-Martens-Bodegem. De commissieleden formuleerden allerlei opmerkingen en beslisten voor dit project ook de lokale bevolking te raadplegen. Er komt een hoorzitting.

Het studiebureau voorziet langs de bovenvermelde as aan beide zijden een betonnen fietspad. Deze fietspaden liggen op een zogenaamde functionele fietsroute. Dat betekent dat de aanleg van die fietspaden voor 80 % gesubsidieerd kan worden. Daarvoor moet een procedure worden opgestart.
Het te vernieuwen traject is  3 km lang, waarvan 90 procent in zone 50 ligt. Dat betekent dat fietspaden mogen aanliggen tegen rijweg, maar wel verhoogd moeten aangelegd worden. Een afgescheiden fietspad in de zone 50 en 30 met een breedte van 1,75 meter over de hele lengte komt er dus niet. Ervaring wijst uit dat dit snelheidsverhogend werkt. Automobilisten duwen het gaspedaal in als fietsers op een afgescheiden fietspad rijden. Bovendien moeten fietspaden om in aanmerking te komen voor subsidies aanliggend zijn in een zone 50.
In het voorstel van het studiebureau houdt het wegprofiel ook rekening met het openbaar vervoer. Bij de overgang van zone 70 naar zone 50 wordt een snelheidsremmende ingreep op het wegdek voorzien.
Daarnaast zijn verschillende voorstellen uitgewerkt qua parkeermogelijkheden op het Dorpsplein waarbij in feite een keuze dient gemaakt tussen een volledig open ruimte tot een maximale parkeergelegenheid. Daarbij moet rekening worden gehouden met de plaatselijke handelszaken doch eveneens met de voorziene bijkomende parking in het begin van de Polderstraat op het wachtbekken van Aquafin aldaar gelegen.
De kruispunten worden ook uitgewerkt als zachte verhoogde plateau’s zoals het kruispunt met de Lange Veldstraat. Aan het Dorpsplein komt een asverschuiving en aan het kruispunt met de Vlaanderenstraat een rotonde. Om veiligheidsredenen moeten de fietsers uit de richting Bodegem voor de rotonde oversteken. Ter hoogte van Sint-Martinusstraat wordt ook middengeleider gepland.
Commissievoorstellen
De commissieleden formuleerden verschillende ideeën bij het voorstel van het studiebureau zoals:
•             Is een grotere asverschuiving aan het Dorpsplein in Sint-Martens-Bodegem mogelijk zodat het dorpsplein langs de kant van het huisje Mostinckx komt te liggen? Volgens het studiebureau kan men wel meer ruimte creëren langs het Mostinckxhuisje, maar nooit een plein.
•             De commissie stelt ook voor het gemeentebestuur van Ternat aan te spreken om het stukje weg van 200 meter tot aan de splitsing tegelijkertijd aan te pakken.
•             In de commissie rees ook de suggestie de fietspaden in rode beton te gieten.
•             Er was eveneens het voorstel om het begin van de Molenstraat en de Schepdaalstraat mee op te nemen in de nieuwe straatbekleding
Dorpsplein
Over de herinrichting van het Dorpsplein wijzen de neuzen nog niet allemaal in dezelfde richting. In het voorstel van het studiebureau zijn 47 parkeerplaatsen in asfalt getekend op de Aquafin-site en nog eens tien rechtover de twee handelszaken. Vraag is of de uitgetekende 47 parkeerplaatsen in de Polderstraat niet volstaan en de tien parkeerplaatsen voor de handelszaken helemaal, gedeeltelijk of helemaal niet behouden moeten blijven.
Volgens sommigen moeten enkele parkeerplaatsen voor de handelszaken behouden blijven voor minder mobiele mensen. Anderen vinden dan weer dat de parkeerplaatsen op de Aquafin-site in de Polderstraat geen aantasting zijn van het comfort en het esthetisch uitzicht voorrang geniet. Minder mobiele mensen kunnen via een smalle lokale weg tot aan de handelszaken worden gevoerd. Graag ook een overdekte fietsenstalling luidde een andere wens.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 nov 2010
Jean-Pierre Schoukens
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief