DILBEEK - Gedenkplaat nieuwe muziekacademie onthuld

C21

DILBEEK - Gedenkplaat nieuwe muziekacademie onthuld

Gedenkplaat
De onthulling van de gedenkplaat. - Foto's © Jean-Pierre Schoukens
 
Drumduo_cornelis_coppen
Drumduo Cornelis Coppen. - Foto's © Jean-Pierre Schoukens
 
Koor_pop_en_jazz
Koor Pop en Jazz. - Foto's © Jean-Pierre Schoukens
 
Wesley_capiau_op_sax
Wesley Capiau op Sax. - Foto's © Jean-Pierre Schoukens
 
Schepen_georges_de_vlie
Schepen Georges De Vliegher. - Foto's © Jean-Pierre Schoukens
 

Het gemeentebestuur van Dilbeek heeft door de klimatologische omstandigheden de gedenkplaat voor de muziekacademie onthuld in de feestzaal van het ontmoetingscentrum Westrand. Een historische gebeurtenis voor Dilbeek. De toespraken van burgemeester Stefaan Platteau, directeur van de muziekacademie Diederik Degryse en schepen voor Onderwijs Georges De Vliegher werden afgewisseld met gesmaakte intermezzi van leerlingen van de academie. Dilbeek heeft voor deze nieuwe muziekacademie zeven miljoen euro vrijgemaakt.

Burgemeester Stefaan Platteau refereerde in zijn toespraak aan de talrijke hindernissen die dit dossier kende. Hij herinnerde onder meer aan de aankoop van vijf percelen van de Westrand-site die tot voor enkele jaren nog eigendom waren van Bloso zodat ook de bouw van een nieuwe muziekacademie mogelijk werd.
Door de gezamenlijke inspanningen van de gemeentelijke diensten, van alle geledingen van de muziekacademie en niet in het minst van de schepen Georges De Vliegher is de nieuwe muziekacademie een feit. Burgemeester Platteau loofde de aftredend schepen Georges De Vliegher voor zijn niet aflatende inzet voor dit dossier. Samen met Westrand moet deze nieuwe muziekacademie het mekka voor cultuur worden in Dilbeek. De burgemeester besloot zijn toespraak met het gedicht van Willem Roggeman “Ode aan Dilbeek”.
Directeur
Directeur Diederik Degryse had het over de moeilijke tijden die de muziekacademie de jongste jaren op logistiek vlak doormaakte. De academie telt op dit ogenblik 682 leerlingen. In 2001 telde de academie ongeveer 450 leerlingen. Die groei plaatste de academie vaak voor lokaalproblemen. Soms werden lessen gegeven in het kantoor van de directie zodat de directeur soms telefoongesprekken moest voeren vanuit het toilet. Behalve een gebrek aan lokalen, had de muziekacademie ook te kampen met de gebrekkige akoestiek van de lokalen. Leerlingen keken niet vreemd meer op wanneer een saxsolo plots een symfonisch werk van Beethoven opluisterde. Op donderdag genoot heel Westrand mee met de popklas. De directeur bedankte het personeel van Westrand dat steeds naar een oplossing zocht en … vond.
Van de hel naar de hemel is misschien wat overdreven gesteld, zei de directeur, maar het contrast is gigantisch. De nieuwe academie telt ruim driemaal zoveel lokalen als de huidige locatie. Het is een gebouw met een akoestische isolatie, op de perfectie af. Een drumsolo zal geen hinder meer betekenen.
Het gebouw heeft ook twee zeer grote lokalen waar een volledig harmonieorkest kan repeteren. Een balletzaal met een volledig zwevende vloer, dat is ook een unicum voor Vlaanderen. In de inkomhal kan dankzij de annexkeuken ook een walking dinner worden gehouden. Degryse somde nog meer voordelen, maar de grootste troef is voor hem het auditorium met plaats voor 150 luisteraars. Hij loofde het geniale werk van de architect Carlos Arroyo.
Georges De Vliegher
Georges De Vliegher overliep in zijn gedetailleerde toespraak het hindernissenparcours dat dit dossier kenmerkte. Hieronder zijn volledige toespraak:
“Geduld is een mooie deugd… of moet ik eigenlijk zeggen: “ zoals motten aan klederen knagen en wormen aan hout, zo heeft het dossier van de nieuwbouw academie geknaagd aan het hart en de zenuwen van velen”.
Ik beëindig mijn tiende jaar als schepen voor onderwijs en sinds de eerste weken van 2001 is het dossier aanwezig geweest op mijn bureau. Van een rode draad door een beleid gesproken…
17 september 1997: het begin
Ik ben gaan grasduinen in de documenten van vroeger en heb vastgesteld dat op
17 september 1997 de bal aan het rollen is gegaan. Het gemeentebestuur vraagt aan de overheid om uitbreidingswerken te mogen uitvoeren aan de gemeentelijke bibliotheek, uitbreidingswerken op de grond van Bloso.
Een maand later geeft minister Luc Martens het akkoord op voorwaarde dat de reeds lang aanslepende problematiek van overdracht van de gronden “Westrand” zou geregeld worden.
18 november 1887: Dilbeek beslist Bloso-gronden te kopen
Op 18 november 1997 neemt de gemeenteraad hiertoe de beslissing. De waarde van de Bloso gronden is dan bepaald op € 808. 457. Twaalf jaar later, op 10 juni 2009 ondertekenen de burgemeester en gemeentesecretaris enerzijds en mevrouw Carla Galle, administrateur-Generaal van Bloso, anderzijds, de verkoopakte voor een totale verkoopwaarde van € 1.200. 000 waarvan een bedrag van € 347.000 gespreid over 20 jaar wordt betaald zonder indexering. Een lang aanslepend dossier kent zijn happy end.
25 april 2000: gemeenteraad keurt nieuwbouw academie goed
Bij diezelfde zoektocht zie ik een beslissing van de gemeenteraad daterend
25 april 2000: “ de gemeenteraad keurt de oprichting goed voor een nieuwbouwcomplex academie voor muziek, woord en dans. De nieuwbouw wordt geraamd op 1,5 miljoen euro”.
Verschillende vergaderingen met RO-Vlaanderen leiden op 24 januari 2007 tot de conclusie dat de voorschriften van het BPA Wolfsputten het onmogelijk maken om de nieuwbouw uitsluitend op het perceel van de vervallen hoeve te bouwen. Er moet een aanpassing van het BPA gebeuren, een nieuwe vertraging in het dossier dient zich aan. Het zal niet de eerste vertraging zijn buiten onze wil. De Mer-studie, het toegankelijkheidsonderzoek en het ontdekken van een voetweg, hebben gezorgd voor maanden vertraging. En alsof het nog niet genoeg was, op het ogenblik dat de eerste spadesteek zou gegeven worden, komt men tot de vaststelling dat er asbest in de grond zit. Opnieuw vijftien dagen vertraging. Geduld is inderdaad een mooie deugd….
27 juni 2007: Open Oproep
Terwijl de procedure voor de aanpassing van het BPA loopt, kiest de gemeenteraad op 27 juni 2007 resoluut voor een voor Dilbeek vernieuwende aanpak. Er werd ingetekend op de procedure “Open Oproep”, georganiseerd door het “Team Vlaams Bouwmeester” voor een geraamd bedrag van 3 miljoen euro.
Wij hebben voor het “Team Vlaams Bouwmeester” gekozen wegens de professionele begeleiding bij het kiezen van een architect, wat de garantie biedt dat de procedure correct verloopt. Bovendien voert de Vlaamse Bouwmeester kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel wat voor ons project noodzakelijk is.
In het projectdossier “Open Oproep” werd voor de interactie met de omgeving verwezen naar Westrand ontworpen door architect-ingenieur Alfons Hoppenbrouwers. Westrand, een gebouw met zijn eenvoudige vormen en het gebruik van beton en crepi geïnspireerd op het “nieuwe brutalisme”, een gebouw als een labyrint van diverse functies.
Anderzijds de aanwezigheid van de Wolfsputten, de groengebieden die de kern van Dilbeek leefbaar en aangenaam om wonen maken. En ten slotte de aanwezigheid van de woonzone in de onmiddellijke omgeving van de academie. Een doordachte inplanting van de academie moet ervoor zorgen dat eventuele hinder tot een uiterst minimum wordt beperkt.
De uitdaging was enorm, een functioneel schoolgebouw, zonder de starheid van het klassieke dagonderwijs, inspirerend tot kunst en ingebed in het dorpscentrum tussen Hoppenbrouwers en het natuurgebied Wolfsputten. Maar liefst 183 architecten uit binnen- en buitenland solliciteerden voor de studieopdracht.
Onder de deskundige leiding van toenmalig Vlaams Bouwmeester, Marcel Smets en zijn team, werden er uit de ingediende portfolio’s 5 gekozen die effectief een projectontwerp voor de gemeente mochten maken.
Wij hebben de heer Smets uitgenodigd, maar jammer genoeg kon hij niet aanwezig zijn. Mevrouw Tania Hertveld, bestuurscoördinator Vlaams Bouwmeester, is de rechterhand van de Vlaams Bouwmeester. We zijn blij, mevrouw, u hier te mogen begroeten wetende dat u met ons de lange weg hebt afgelegd die met vele hindernissen was bezaaid en dat u voor ons steeds de bereikbare boei was waarnaar wij ons richtten.
Twee projecten staken er bovenuit, en aan die beide architectenteams werd door de jury extra informatie gevraagd. Zelfs daarna bleef de keuze erg moeilijk, maar op 12 november 2007 werd aan het college van burgemeester en schepenen een definitief advies geformuleerd.
17 december 2007: Arroyo wordt als ontwerper aangesteld
Het college besliste op 17 december 2007 om dit advies te volgen en architect Carlos Arroyo met zijn speels en uitdagend project aan te stellen als ontwerper voor de nieuwbouw academie voor muziek, woord en dans. Met deze gunning werd een ontwerper aangesteld en een visie op het project gekozen.
Zoals u uit de projectie reeds heeft kunnen zien, aan de straatkant is er een speelse gevelpartij, die refereert aan het kunstwerk van Hoppenbrouwers, zodat het geheel een kleurrijk en inspirerend aspect krijgt. Het auditorium zwiept als een staart op in de richting van Westrand en accentueert de spanning tussen de twee gebouwen.
Het concept Westrand met zijn brutalisme, met zijn ruwe vormen van beton, stucco en glas en waar de uiterlijke vorm ondergeschikt is aan de vereisten van het interieur, staat in contrast met de speelsheid en het kleurrijk geheel van de academie. Twee gebouwen die elk op zich een kunstwerk zijn maar waar de tijd architectonisch geen vat op heeft.
Mister Arroyo, we are very pleased to welcome jou here. We already received some important visitors from Spain at the 6th of December and let me tell you, your presence delights us in the same way.
23 maart 2010: gemeenteraad keurt bestek bouw goed
De gemeenteraad van 23 maart 2010 heeft goedkeuring verleend aan het bijzonder bestek voor de bouw van de academie. Het college heeft uiteindelijk de bouwfirma NV Kumpen uit Hasselt aangesteld om voor een bedrag van
5.310.180, 82 euro, exclusief erelonen – kosten en btw, de nieuwbouw op te richten.
Wij zijn vandaag gelukkig te kunnen stellen dat Dilbeek met deze nieuwbouw andermaal op de kaart wordt gezet en ik ben de collega’s uit de gemeenteraad bijzonder dankbaar dat zij mee gestapt zijn in die grote uitdaging. Ik ben ook bijzonder blij dat het auditorium kan worden afgewerkt zodat het van bij de oplevering voor inkomsten kan zorgen. Een goed uitgewerkt auditorium met audiovisuele uitrusting, en gezien de mogelijkheid bestaat om in de inkom een walking dinner te organiseren, maakt dat ons auditorium ook interessant is om naast het gebruik door de academie en voor culturele activiteiten, ook door bedrijven en instellingen gebruikt te worden voor colloquia en productvoorstellingen.
De academie stelt zich tot doel zo veel mogelijk Dilbekenaars de kans te geven zich artistiek te ontplooien, ongeacht leeftijd, aanleg, sociale of culturele achtergrond, en dit in zorgzame, integere en stimulerende omstandigheden.
Voor onze academie is kunst meer dan alleen klassiek; onze academie staat ook open voor moderne en lichte genres. Zij wil actief inspelen op nieuwe artistieke en pedagogische ontwikkelingen. Het stijgend aantal leerlingen is duidelijk het signaal dat de ingeslagen weg de goede is en het aantal bijkomende lesuren die verbonden zijn aan het aantal inschrijvingen, gaan ons in de toekomst meer mogelijkheden geven om vernieuwend te werken.
Ik wens de directie en leerkrachten van onze gemeentelijke academie te danken voor hun inzet, hun dynamiek en gedrevenheid. Ook de gemeentesecretaris wens ik te danken voor de deskundige begeleiding en stimulering van het dossier. Mevrouw Mieke Verschaffel, sectorcoördinator Ruimtelijke Ordening en mevrouw Barbara Cornelis, diensthoofd Patrimonium, wens ik te danken voor de inbreng van hun technische kennis en ervaring. Ook Jules De Bruyne, voorzitter van de gemeentelijke muziekcommissie, wens ik woorden van dank toe te sturen voor zijn onverdroten inzet om het dossier tot een goed eind te brengen.
Zijn wij als gemeentebestuur en academie heel blij dat de werken starten, dan moet het mij toch van het hart dat onze Vlaamse Regering wel de mogelijkheid creëert om bij AGION bouwsubsidies voor het Deeltijds Kunst Onderwijs aan te vragen, maar hier tegenover geen budgetten plaatst. Er zijn herhaaldelijk pogingen geweest om subsidies te bekomen, maar nergens ging de deur open. Het leek wel een kerstverhaal…
Dit alles zal het bestuur er hopelijk niet van weerhouden om deze site in de toekomst het volledige gewicht te laten dragen van het cultuurbeleid van Dilbeek. Het samengaan van cultuur voor iedereen, de aanwezigheid van het kloppend hart van het Dilbeeks cultuurbeleid vormen het geheugen van het allesomvattende begrip “ cultuur”. Want geeft toe, cultuur zonder geheugen mist naklank en weerklank. Zonder de aanknoping met de tijd is de mens immers een zwerver.
Met de start van dit prachtig project eindigt mijn mandaat als schepen. Men heeft mij gevraagd om eind 2010 een stap opzij te zetten wat ik op 31 december aanstaande dan ook doe. Collega Jef Vanderoost zal vanaf 1 januari aanstaande de fakkel als schepen voor onderwijs overnemen en ik ben ervan overtuigd dat hij het onderwijs in onze gemeente een grote boost zal geven.
Ik heb gepoogd om tijdens de voorbije tien jaar als schepen voor onderwijs te zorgen voor een gemeentelijk onderwijs met een goede pedagogische omkadering, een moderne infrastructuur met hedendaagse middelen en een open communicatie met de directies en leerkrachten.
Ik wens iedereen die betrokken is bij het onderwijs in onze gemeente nog heel veel mooie momenten toe’’.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 dec 2010
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief