DILBEEK besteedt meer aan “ Buitenschoolse kinderopvang”

C21

DILBEEK besteedt meer aan “ Buitenschoolse kinderopvang”

Editiepajot_dilbeek_schepen_de_vliegher_op_speelplaats_de_kriebel_in_kapelle_foto_jean-pierre_schoukens
Schepen Georges De Vliegher op de speelplaats van De Kriebel. - Foto Jean-Pierre Schoukens
 

Een van de acties uit het meerjarenplan voor onderwijs en de sociale dienst is de evaluatie en het bijsturen van het aanbod buitenschoolse kinderopvang. Het streven is een overkoepelend aanbod voor alle Dilbeekse basisscholen van de verschillende netten aan te bieden. Er is in samenwerking met de scholen van Dilbeek een bestek uitgewerkt voor de uitbesteding van deze buitenschoolse kinderopvang. Voor de gemeente zal dit een meeruitgave zijn van ongeveer € 311. 500.

Het gemeentebestuur organiseert al sinds vele jaren voor- en naschoolse opvang binnen de scholen, vanaf 7 uur tot een kwartier voor de aanvang van de lessen en vanaf een kwartier na de lestijden tot 18 uur. Op woensdagnamiddag is er steeds opvang geweest vanaf een kwartier na de lestijden tot 18 uur.
Indien het gemeentebestuur een sociaal voordeel voor zijn leerlingen organiseert, moet dit ook aan de andere basisscholen op ons grondgebied worden aangeboden. Zodoende krijgen alle basisscholen van Dilbeek dezelfde vergoeding voor de voor- en naschoolse opvang van de kinderen. Met het nieuwe project wil het gemeentebestuur aan de voor- en naschoolse opvang een veel ruimere dimensie bieden:
De toezichters hebben momenteel geen volwaardig statuut en binnen de nieuwe werking is voorzien dat onze toezichters overgenomen worden door de nieuwe actor met behoud van hun anciënniteit om daar een volwaardig statuut en opleiding zullen krijgen.
Momenteel moeten de monitoren van de speelpleinwerking tijdens de vakantieperioden voor en na de speelpleinwerking de kinderen ook opvangen. We spreken dan over opvang van 7 uur tot een kwartier voor de aanvang van de activiteiten en van een kwartier na de activiteiten tot 18 uur.
In het project zijn deze opvangperioden opgenomen in het toezicht van de buitenschoolse kinderopvang wat de arbeidsvoorwaarden van de monitoren veel zal verbeteren. Het nieuwe project zal voor eenvormigheid zorgen binnen onze gemeente. Naar welke basisschool in Dilbeek een kind ook zal gaan, de opvang en de prijs zal dezelfde zijn.
Deze nieuwe regeling zal ook een ruimer aanbod naar de bevolking geven. Was de opvang nu beperkt tot voor- en naschools, dan zal in de nieuwe regeling er ook opvang zijn tijdens schoolvrije dagen en vakantieperiodes.
De kwaliteit van de opvang zal veel beter worden.
Momenteel is een beslissing van de gemeenteraad van toepassing die stelt dat er één toezichter moet zijn per begonnen schijf van 99 leerlingen. Op deze wijze kan geen kwaliteitsvol toezicht worden geleverd. Het bestek voorziet één toezichter per begonnen schijf van 30 kinderen, met een minimum van 2 begeleiders. Ook wordt de mogelijk geboden om het huiswerk te maken tijdens de opvang en op woensdagnamiddag, schoolvrije dagen en tijdens de vakanties is er een gevarieerd activiteitenaanbod per leeftijdsgroep.
Bij afwezigheid wegens ziekte van de toezichter was er nu geen vervanging mogelijk. Het nieuwe project zal voor een continuïteit zorgen en zodoende de directies van onze scholen voor heel wat minder problemen plaatsen.
Begin 2011 zal het project in aanbesteding gaan zodat op 1 september 2011 de vernieuwde werking een feit is.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 dec 2010
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief