DILBEEK – Fons Margot stelt zijn nieuw boek ‘Vrede in oorlogstijd’ voor

C21

DILBEEK – Fons Margot stelt zijn nieuw boek ‘Vrede in oorlogstijd’ voor

Editiepajot_dilbeek_vrede_in_oorlogstijd_auteur_fons_margot_foto_steven_walravens
In zijn nieuwe boek blikt Fons Margot terug op zijn jeugdjaren die zich afspeelden tijdens de oorlog. Foto © Steven Walravens
 

In het nieuwe boek van Fons Margot (89) blikt de Dilbeekse auteur terug op zijn oorlogsherinneringen vanuit zijn jeugdjaren. Het verhaal begint in de jaren twintig en loopt door tot de vijftiger jaren en verschijnt 65 jaar na de wapenstilstand van 8 mei 1945. 

 “Dit boek heeft niet de pretentie de geschiedenis van de 20-eeuwse wereldoorlogen samen te vatten. Het kan hooguit als een ‘ooggetuigenverslag’ beschouwd worden. Ik wil gewoon vertellen hoe ik de oorlog ervaren heb. Het gaat dus niet over de feiten, de  gebeurtenissen, de geschiedenis van de oorlog maar over het verhaal van mensen, vredelievende mensen, die de oorlog ondergaan hebben, passief of actief, en erdoor getekend werden.  

De gebeurtenissen worden niet chronologisch weergegeven. Mijn vertrekpunt is het verhaal van mensen die ik voor, tijdens of na de oorlog ontmoet heb, met wie ik lief en leed gedeeld heb, levenslang of naar aanleiding van een korte ontmoeting. 

Dit is een ‘atypisch’ oorlogsverhaal omdat het over de vrede gaat, het zoeken en   streven naar vrede in oorlogstijd. Ik wil vooral afstand nemen van de Latijnse spreuk “si vis pacem para bellum”. In plaats van “om vredeswil” de oorlog voor te bereiden moet veeleer - zelfs in oorlogstijd - van de vrede werk worden gemaakt.”,  aldus auteur Fons Margot.

In 1998 stelde Fons al een boekje samen ter herinnering aan zijn ‘Nonkel Fons’ die in 1917, als oorlogsvrijwilliger, was gesneuveld. Het boek kreeg de titel ‘Tot ziens in Steenkerke’ en het was een close-up van wat zich tijdens de oorlog bij de gewone mensen had afgespeeld.

Het nieuwe boek is er in principe een vervolg op en wordt uitgegeven in A5-formaat en bevat 256 bladzijden.  Het boek is verkrijgbaar door overschrijving van €15,00 op rekeningnummer 426-2110148-85 van Jan Margot, JB Brusselmansstraat  17, 1700 Dilbeek 

Voor meer info kan u mailen naar jan.margot@skynet.be

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 dec 2010
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief