In Deco Depot, de winkel voor decoratieartikelen onder de fitnesszaak, vinden momenteel werken plaats ter bevordering van de brandveiligheid. ‘Al van eind vorige week zorgen de werken voor geuroverlast', zegt Luc Crokaert, uitbater van Powersport Fitness. ‘De dampen komen allemaal de zaak in.'

De eerste klant die Luc gisteren over de vloer kreeg was een inspecteur van de politie, die al met de werkmannen ging praten. Die negeerden hem, zelfs toen de inspecteur dreigde met een pv. Toen rond 13 uur enkele mensen onwel werden, besloot Luc de hulpdiensten te bellen.

De brandweer kwam ter plaatse, samen met de ziekenwagen en de Mug. ‘We hebben metingen uitgevoerd en de waarden waren te laag om mensen af te voeren naar het ziekenhuis, zegt luitenant De Sadeleer van de brandweer van Asse. ‘Enkele mensen waren onwel geworden. Het is natuurlijk niet gezond om in de dampen te zitten.' De luitenant bevestigde ook dat er te weinig verluchting was.

Situatie ongewijzigd

Tot grote spijt van uitbater Luc Crokaert kan de politie de aannemer niet verplichten om in ventilatie te voorzien. ‘Al die hulpdiensten kwamen ter plaatse, maar toen ze vertrokken was de situatie nog steeds dezelfde.' Ook voor de arbeiders vindt hij het vervelend. ‘Zij moeten een hele dag werken in die dampen, ook voor hen kan dat niet gezond zijn.'

Het verluchtingssysteem dat in de fitnesszaal hangt, helpt om een groot deel van de dampen te verwijderen. In het appartement achteraan waar Luc met zijn zesjarig zoontje woont hangen de dampen nog steeds.

Kosten drukken

Crokaert is ook niet te spreken over de werken zelf. ‘Een jaar nadat de zaak werd afgekeurd, gaan die pas van start', zegt hij. ‘Ondertussen is de zaak wel drie jaar open geweest zonder degelijke brandpreventie. De gevolgen zouden ook groot geweest zijn voor mijn zaak als er brand zou zijn uitgebroken bij hem.' Volgens Crokaert doet de eigenaar dit omdat hij de kosten zoveel mogelijk wil drukken, ten koste van de veiligheid.

Twee uur na het vertrek van de hulpdiensten besloot de aannemer toch om twee verluchtingssystemen te huren.