DILBEEK - Sprokkels uit de gemeenteraad

C21

DILBEEK - Sprokkels uit de gemeenteraad

Georges_de_vliegher_p200
Ereschepen Georges De Vliegher (ep)

Georges De Vliegher wordt ereschepen

De gemeenteraad vraagt aan provinciegouverneur de eretitel van ereschepen toe te kennen aan Georges De Vliegher. De eretitel voor het ambt van schepen kan aan een aftredend schepen toegekend worden indien hij minimaal zes jaar schepen was tijdens een legislatuur in dezelfde gemeente. Georges De Vliegher was schepen van 3 januari 2001 tot en met 31 december 2010. De gewezen schepen kreeg een langdurig applaus bij het begin van de gemeenteraad.
Belastingreglement op nachtwinkels en phoneshops aangepast
De gemeenteraad heeft het belastingreglement op phoneshops en nachtwinkels aangepast na een schorsing door de gouverneur van het oorspronkelijk reglement. In het oorspronkelijk reglement werd een openingstaks gevraagd van 12.500 euro. Daarmee kon de gouverneur niet akkoord gaan. De motivering voor de schorsing is dat een belasting van € 12.500 ertoe leidt dat de beoogde activiteiten er onredelijk worden door belemmerd of verhinderd en dit terwijl nachtwinkels en phoneshops geen onwettige beroepsactiviteiten zijn.
Bovendien is de gouverneur van oordeel dat het bewaken van de openbare veiligheid, de rust en gezondheid niet bereikt kunnen worden via fiscale maatregelen en dat hiertoe maatregelen in het politiereglement moeten opgenomen worden.
De gemeenteraad besliste daarom de openingsbelasting te halveren tot 6.500 euro, de maximaal aanvaardbare openingsbelasting in Vlaanderen. Burgemeester Stefaan Platteau betreurt dat net over de grens in Anderlecht wel een openingstaks van 12.500 euro mogelijk is en met deze beslissing het ontradend effect eveneens wordt gehalveerd. Behalve een openingstaks, moet de uitbater van een nachtwinkel ook een jaarlijkse belasting van 1.500 euro betalen.
Samenaankoop van aardgas en elektriciteit
De gemeenteraad gaat akkoord via Eandis aardgas en elektriciteit voor de gemeente, het OCMW en de politiezone samen aan te kopen via een openbare aanbesteding. De raming voor aardgas bedraagt 330.000 euro exclusief btw per jaar. De raming voor elektriciteit bedraagt 550.000 euro zonder btw per jaar.
Ingenieur voor bal-o-droom
De gemeenteraad gaat akkoord om een ingenieur stabiliteit aan te stellen voor de bouw van een bal-o-droom naast de bibliotheek in het centrum van Dilbeek. De kostprijs wordt geraamd op 12.100 euro btw incl.
Bibliotheekreglement aangepast
Het bibliotheekreglement wordt aangepast. Sinds 11 mei 2007 is de bibliotheek Dilbeek aangesloten op het Provinciaal Bibliotheek Systeem (PBS), een gemeenschappelijk bibliotheeksysteem dat de provincie aanbiedt aan de Vlaams-Brabantse gemeenten. In het kader hiervan wordt een nieuw, gemeenschappelijk leenreglement ingevoerd voor alle bibliotheken die aangesloten zijn op dit PBS.
Fietspaden langs de Itterbeeksebaan
De gemeenteraad besliste voetpaden aan te leggen langs de Itterbeeksebaan en de as Doylijkstraat, IJsbergstraat, Jan De Trochstraat. De Itterbeeksebaan is een verlengde van de Bodegemstraat-Ternatstraat waar de aanleg van fietspaden deels is uitgevoerd en deels ter studie is. Bovendien is de as Doylijkstraat, IJsbergstraat, Jan De Trochstraat een uitloper van de fietspaden in Vlezenbeek. Het is daarom aangewezen deze straten te voorzien van fietspaden. Voor deze fietspaden kan Dilbeek subsidies aanvragen omdat de fietspaden langs functionele fietsroutes liggen. De kostenraming bedraagt € 100.000 btw 21% inclusief.
Kosteloze grondafstand voor aanleg kruispunt
De nv Schietse staat kosteloos 49 m2 grond af aan de gemeente voor de herinrichting van het kruispunt Zwanenhofstraat-Stationsstraat-Brusselstraat in Groot-Bijgaarden. Om verkeerstechnische redenen werden door de gemeenteraad op 25.01.2011 aanpassingswerken goedgekeurd aan het kruispunt van de Brusselstraat met de Stationsstraat en de Zwanenhofstraat in Groot-Bijgaarden. Om deze aanpassing te realiseren, staat de nv Schietse, aanpalende eigenaar, een oppervlakte van 49m² gratis af.
Verlichting ondergronds
De openbare verlichting in de Marie-Henriettelaan, Sint-Antoniuslaan, Sleutelplasstraat, Moortebeekstraat en A. Waucquezlaan wordt ondergronds gebracht. De raming voor deze werken bedraagt € 30.484,45 btw incl.
In het raam van de sanering van het bovengronds CU-net wordt, zeker in dicht bevolkte wijken, geopteerd om het elektriciteitsnet ondergronds te brengen en tegelijkertijd nieuwe palen en armaturen voor de openbare verlichting te voorzien welke ten laste vallen van de gemeente.
Wegenwerken in Jozef Mertensstraat
De gemeenteraad gaat akkoord wegen- en rioleringswerken in de Jozef Mertensstraat en Taaiboomstraat in Groot-Bijgaarden uit te voeren. Het gaat om een gecombineerd dossier waarbij € 268.143,94 (btw incl.) ten laste van de gemeente Dilbeek valt en € 1.221.527,12 (btw incl.) ten laste van de TMVW valt.
De RIO-visie, het plan van de gemeente en TMVW/AquaRio voor de zuivering van het oppervlaktewater, schenkt aandacht aan het wegwerken van knelpunten in verband met wateroverlast, zo onder meer in de Jozef Mertensstraat (laagste punt) en in de Taaiboomstraat te Groot-Bijgaarden. Behalve de aanleg van riolering wordt ook de Jozef Mertensstraat volledig heraangelegd vanaf de Brusselstraat tot aan de Groenstraat.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mrt 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief