HALLE / DILBEEK / SINT-GENESIUS-RODE - Architecten van bij ons winnen Internationale Ideeënwedstrijd

C21

HALLE / DILBEEK / SINT-GENESIUS-RODE - Architecten van bij ons winnen Internationale Ideeënwedstrijd

Foto1-prijswinnaars
De leden van de tijdelijke associatie met de eerste prijs ter waarde van € 15 000, van links naar rechts: Jos Vandenbreeden, Luc Deleu en Hallenaar Wim François, naast Minister Stefaan De Clerck. (Foto's KOS)
 
Foto2
Enkele leden van Expo68: van links naar rechts: Stijn Boon, Tim Doudelet, Gregory Chapelle en Tomas Devos. (Foto KOS)
 
Afbeelding1__3
Een impressie van een straat die getrokken wordt door de sokkel van het Justitiepaleis (ontwerp Wim François. (Foto KOS)
 

In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel vond de prijsuitreiking plaats van de internationale ideeënwedstrijd ‘Architecture for Justice. Brussels courthouse, imagine the future’ georganiseerd door de Regie der Gebouwen. Onder de laureaten waren drie Hallenaren, Stijn Boon, Gregory Chapelle, Wim François, Tomas Devos (uit Dilbeek) en Tim Doudelet (uit Sint-Genesius-Rode)

De opdracht voor architectenteams uit de hele wereld was om ideeën in te dienen rond twee mogelijke scenario’s: Mag het Brusselse Justitiepaleis zijn justitiële functie behouden en zo ja, wat kan er dan mee gebeuren om de invulling ervan te optimaliseren? Indien niet, tot wat kan het imposante gebouw van architect Joseph Poelaert dan worden omgevormd?

De eerste van de drie prijzen voor het eerste scenario ging naar een tijdelijke associatie van T.O.P. Office, het bureau van architect en stedenbouwkundige Luc Deleu, Jos Vandenbreeden, docent en directeur van het Sint-Lucasarchief, Eugeen Liebaut, docent Sint-Lucas en last but not least Expo68.

Expo68 is een platform van jonge architecten van Sint-Lucas die geregeld samen nadenken over hoe architectuur er vandaag moet of kan uitzien. Onder de leden zijn er drie Hallenaren: Stijn Boon, Gregory Chapelle en Wim François. Andere leden zijn Tomas Devos (uit Dilbeek), Tim Doudelet (uit Sint-Genesius-Rode) en Nils Duerinck (uit Grimbergen). Wim François, die contactpersoon en coördinator was van het samenwerkingsverband, mocht mee het podium op om de prestigieuze prijs in ontvangst te nemen uit handen van Justitieminister Stefaan De Clerck en Brussels bouwmeester Olivier Bastin.

Hun ontwerp behoudt het Justitiepaleis zoals het is maar voegt er een dimensie aan toe, door de imposante sokkel te openen, het vroegere stratenpatroon te herstellen en de immense catacomben van het gebouw te gebruiken voor commerciële, culturele en toeristische doeleinden. Ze maken de koepel toegankelijk en herstellen de intussen volgebouwde binnenkoeren in ere. Zo creëren ze ook een nieuwe verbinding tussen de beneden- en de bovenstad en maken ze iets goed van de kaalslag die de ‘skieven architèk’ Poelaert ooit in de Marollenwijk veroorzaakt heeft.

Het winnende project is nog tot 15 mei  gratis te bezichtigen in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (dinsdag tot zondag 10-18u, donderdag tot 21u). De expo toont ook een selectie van 30 andere van de in totaal 188 ingezonden projecten.

Meer info: www.brusselscourthousecontest.be . Via de volgende link kan men een videofilmpje bekijken waarin de Brusselse bouwmeester toelichting geeft bij de winnende ontwerpen: http://www.youtube.com/watch?v=Ie8TdJ0xCWk&feature=player_embedded#at=280 .

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 apr 2011
Felix Merckx
KOS
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief