DILBEEK - Café De Flink maakt plaats voor nieuwbouw

C21

DILBEEK - Café De Flink maakt plaats voor nieuwbouw

Café_de_flink_dilbeek_foto_persinfo_editiepajot
 

Café De Flink aan het Dorpsplein in Sint-Martens-Bodegem zal binnenkort volledig worden afgebroken. Op het vrijgekomen perceel recht tegenover Huis Mostinckx zal een nieuwbouw worden opgetrokken. Dilbeeks Erfgoed vzw vreest dat Huis Mostinckx en het Dorpsplein hierdoor hun karakter zullen verliezen en diende een bezwaarschrift in.

De nieuwbouw naast het Dorpsplein zal bestaan uit een meergezinswoning met een handelsgelijkvloers. Het voorgestelde plan is een getrouwe kopie van het huis langs de Schepdaalstraat nummer 1.
Dilbeeks Erfgoed vzw hekelt zich eraan dat bij de bouwplannen geen rekening wordt gehouden met het beschermde dorpsgezicht van Sint-Martens-Bodegem. “Het Dorpsplein bleef tot nu toe gespaard van meergezinswoningen en valt vooral op door zijn open structuur”, zegt voorzitter Jan Margot. “De toekomstige heraanleg van het dorpscentrum en de nakende restauratie van Huis Mostinckx bieden een unieke kans om dit relatief ongerepte dorpsplein nieuw leven in te blazen.”
Gemeenteraadslid Stijn Quaghebeur (DNA) woont vlakbij het oude café, ook hij betreurt de plannen. “De bewuste aanvraag lijkt mij ook een gemiste kans om de horeca in het dorp terug wat aan te wakkeren”, zegt hij. “Langsheen het Dorpsplein zou volgens de bouwplannen geen enkel raam aanwezig zijn. Nochtans biedt het plein heel veel mogelijkheden.”
Quaghebeur vindt het ook opmerkelijk dat er op de huidige bouwplannen geen garages worden voorzien. “Dit is nochtans bij de meeste nieuwbouw een vereiste.”
Café De Flink kent een rijke geschiedenis, de grootvader van Jozef Crabbe (78) uit Bodegem bouwde het begin jaren 1900. Volgens kleinzoon Jozef dankt het café zijn naam misschien wel aan de man die het gebouwd heeft. “Mijn grootvader was alvast een ‘flinke’ vent. Hij stond in de streek bekend om zijn berenkracht. In brouwerij Eylenbosch te Schepdaal was het zijn taak om vaten van 300 liter bier te stapelen.”
Jozef woonde tot in 1972 boven het café en heeft er heel wat mooie momenten beleefd. “Het zou doodjammer zijn moest dit monument plots verdwijnen. Ik passeer er nog elke dag, het zal een heel vreemd gevoel zijn om er een ander gebouw te zien staan.” (Joost Van Liefferinge/Persinfo).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mei 2008
Persinfo
Persinfo
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024

archief