DILBEEK - Seniorenraad viert 25-jarig bestaan

C21

DILBEEK - Seniorenraad viert 25-jarig bestaan

Seniorenraad_1
 
Senioren_dilbeek_foto_steven_walravens_editiepajot
Senioren_dilbeek_foto_steven_walravens_editiepajot__1_
Seniorenraad_4
 

De seniorenraad van Dilbeek bestaat 25 jaar. Dat werd met een academische zitting, een optreden van het Dilbeekse gezelschap Floghera en een receptie gevierd op het gemeentehuis in Dilbeek. Voorzitter van de seniorenraad Juul Claikens overliep in zijn toespraak de geschiedenis van de seniorenraad, die destijds als bejaardenraad vanuit de sociale raad werd gesticht onder het burgemeesterschap van Jef Valkeniers. Twee van vier nog in leven zijnde stichters waren op de viering aanwezig.

Een kwarteeuw geleden staken zestien creatieve en dynamische senioren uit verschillende deelgemeenten de koppen bij elkaar voor de oprichting van een seniorenraad. In de beginjaren heette die raad nog bejaardenraad. Vier van de oprichters zijn nog in leven: Madeleine Agneessens, Jean De Koninck, Jeanne Steenput en Oscar Decleire. Gedurende zijn bestaan kende de seniorenraad drie schepenen van Sociale zaken en Senioren en vier voorzitters. Mon De Saedeleer was de allereerste voorzitter. Zijn dochter was aanwezig op de academische zitting. In 1995 veranderde men de omschrijving bejaardenraad in het meer moderne seniorenraad. In datzelfde jaar werd Dilbeek overigens uitgeroepen tot meest seniorenvriendelijke gemeente.
 
Voorzitter van de seniorenraad Juul Claikens overliep de huidige en toekomstige situatie van de Dilbeekse bevolking en het aandeel van de senioren daarin. Eind 2007 woonde er in Dilbeek 39.657 personen, waarvan 10.194 ouder dan zestig jaar. Dat is 25,7 %. In die uitgebreide groep senioren zijn nog eens ongeveer 1.900 Dilbekenaren tachtig jaar en ouder (4,8 %).
 Claikens extrapoleerde de bevolkingscijfers naar 2015 en verwacht dat binnen zeven jaar Dilbeek de kaap van de veertigduizend inwoners zal overschreden hebben (40.570), waarvan 10.853 zestigplussers (26,8 %). Claikens verwacht ook dat het aantal tachtigplussers in die groeiende groep senioren zal toenemen (2.350 of 5,8 %).
 
Van alle Dilbeekse senioren zijn om en nabij de 20 % enerzijds aangesloten bij een seniorenvereniging of –club en verblijven anderzijds in een van de acht rusthuizen van Dilbeek.
 
Claikens geeft zichzelf en de seniorenraad de komende jaren als opdracht mee de senioren die niet bij een vereniging zijn aangesloten of in een rusthuis verblijven te bereiken. De seniorenraad moet een dubbel objectief nastreven: de bestaande clubs helpen meer en jongere senioren aan te trekken en de seniorenraad in welomschreven verhoudingen openstellen voor niet clubgebonden senioren.
 
 Juul Claikens somde enkele voorbeelden van activiteiten op die niet tot doel hebben de bestaande verenigingen te beconcurreren maar veeleer te ondersteunen. Een paar voorbeelden: de seniorenweek, het behoefteonderzoek, de pc-lessen, de politie-enquête, enz… Claikens betrok in zijn dankwoord niet alleen het gemeentebestuur, maar ook het OCMW, Westrand en alle leden van de seniorenraad die een hechte ploeg vormen.
 
 Ook schepen van Senioren Rita Dedobbeleer refereerde aan verschillende historische mijlpalen van de seniorenraad, dankte de vorige schepen Jeanne Donvil voor haar nooit aflatende inzet gedurende vele jaren en prees het meesterlijk leiderschap van Juul Claikens als voorzitter van de seniorenraad.
 Juul Claikens werd daarvoor, overigens totaal onverwacht, bedacht met een kist wijn en een daverend applaus. Ook zijn vrouw, die hij eerder in de namiddag had bedankt voor het vele geduld maar ook haar inzet, werd in de bloemen gezet. Monique Degryse ontwierp immers de gloednieuwe website van de seniorenraad. Die website heeft als adres: htpp://users.telenet.be/seniorenraad. Op de academische zitting werd ook de nieuwe vlag van de seniorenraad van Dilbeek voorgesteld in de typische Dilbeekse kleuren: blauw-geel.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mei 2008
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 27 sep 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief