DILBEEK - Dilbeek blijft taalbrieven versturen

C21

DILBEEK - Dilbeek blijft taalbrieven versturen

Brieven

Het schepencollege van Dilbeek heeft beslist verder taalbrieven te blijven versturen naar handelaars en ondernemers die hun waren aanprijzen in de twee landstalen. Dergelijke zaken zijn volgens de taalwetgeving strikt genomen geen overtreding. De wetgeving verplicht enkel dat de bestuurshandelingen in het Nederlands gebeuren (gemeente, onderwijs, gerecht, politie, enz…). Het taalgebruik voor de individuele relaties tussen burgers onderling of tussen handelszaken en ondernemers is vrij. Niettemin blijft het schepencollege een taalbrief rondsturen naar al wie in Dilbeek tweetalige reclame voert. De taalbrief die Dilbeek vroeger verzond is sedert enkele maanden aangepast. Het schepencollege baseerde zich op de brief die ook vzw De Rand verstuurt.

Waarom reageert Dilbeek dan toch? Om twee redenen: om de handelszaken die tweetalige reclame voeren er vriendelijk op te wijzen dat Dilbeek enerzijds een eentalige Nederlandstalige gemeente is zonder faciliteiten en anderzijds dat 'meertalige' (soms zelf ééntalig anderstalige!) publiciteit hen als handelszaak geen goed imago bezorgt. 
 
Voor schepen van Vlaamse Aangelegenheden Willy Segers is er nog een bijkomende reden. Dilbeek probeert met de taalbrief duidelijk te maken dat handelaars en ondernemers met hun anderstalige publiciteit het integratieproces doorkruisen en dat zij hierin een belangrijke eerstelijnsrol te vervullen hebben waartoe Dilbeek als gemeente op hen rekent. Dat kunnen ze onder meer doen door het verspreiden van eentalige Nederlandse publiciteit.
 
Sommige anderstaligen raken soms wat moeilijk uit hun 'Nederlandse' woorden en de handelaar schakelt dan al te makkelijk - onder het mom van zogenaamde 'klantvriendelijkheid'  - over op een andere taal in plaats van precies de inspanning van de anderstalige te bevestigen. Dit is trouwens ook de doelstelling van de middenstandsactie 'Oefen hier je Nederlands' van vzw De Rand en de prov Vl-Brabant waar Dilbeek aan meedoet.
 
Actie ,,Oefen hier je Nederlands’’
 
 Sinds vorig jaar doet Dilbeek mee aan de actie ,,Oefen hier je Nederlands’’. Hierover is overleg gepleegd met de Middenstandsraad en de schepen voor Middenstand. Alle Dilbeekse handelszaken en vrije beroepen hebben de kans gehad om deel te nemen. Uit recente cijfers blijkt dat Dilbeek het niet slecht doet en aan een serieuze inhaalbeweging bezig is.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2008
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 feb 2024
Marc Sluys | 01 feb 2024

archief